Srbija lider u iskakanju vozova iz šina

Podaci kompanije Srbija kargo pokazuju da su tokom tri godine, od 2020. do kraja 2022., sa srpskih pruga vozovi iskliznuli 194 puta.

Ilustrativna fotografija (Izvor: Envato)

Samo u pet meseci, između novembra 2022. i aprila 2023. godine, iz šina je iskočilo osam vozova, a od toga čak tri na deonici puta između Zaječara i Prahova, kod sela Trnavac – dva putnička i jedan teretni koji je prevozio sumpornu kiselinu, objavio je danas N1.

Gde smo mi, a gde svi ostali

Podaci kompanije Srbija kargo pokazuju da su tokom tri godine, od 2020. do kraja 2022., sa srpskih pruga vozovi iskliznuli 194 puta.

Statistika Agencije Evropske unije za železnice pokazuje da je u istom periodu u 18 zemalja bilo oko 180 iskliznuća vozova.

Ni rekonstrukcija nije garancija

Razlozi iskakanja vozova u Srbiji su dotrajalost pruge i stare kompozicije, kao i dugogodišnje neodržavanje, ali, kako navodi N1, ni rekonstrukcija nije garancija da do iskakanja neće doći.

U maju prošle godine započeta je rekonstrukcija pruge na potezu Knjaževac-Zaječar-Prahovo, gde je trebalo da bude popravljen i deo kod Trnovca, i prema planu, obnova tih 23 kilometara trebalo je da bude završena za tri meseca.

Infrastruktura železnice Srbije ranije je navela da je rekonstruisano oko 4,5 kilometra, ali podataka o tome da je rekonstrukcija završena – nema. (FoNet)

Pročitajte i:

https://kompas-info.com/najnovije/kod-zajecara-iskliznula-cisterna-sa-sumpornom-kiselinom/