Vučić: Kampanja „malih šansi“ protiv Kosova u Savetu Evrope

Kosovo je na korak od ulaska u članstvo Saveta Evrope. Predsednik Vučić je vladi naložio da formira tim koji će sa njim gurati kampanju protiv toga. Prema njegovim rečima, šanse za preokret su „male“.

Predsednik Vučić je vladi naredio da formira tim koji će sa njim voditi kampanju protiv prijema Kosova u Savet Evrope. Prema njegovim rečima, šanse su "male". (Foto: Aleksandar Barda, Fonet)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je “zamolio” vladu da sastavi tim za kampanju protiv primanja Kosova u Savet Evrope.

„Zamoliću vas da oformite timove za sadejstvo svih naših snaga, uključujući i Narodnu skupštinu i mene kao predsednika”, rekao je Vučić. 

„Imamo malu šansu“…

Uprkos “snažnim podržavaocima prištinske nezavisnosti”, ocenio je na javnoj sednici vlade, “i dalje da imamo malu šansu”.

Prema njegovim rečima, ključna odluka o članstvu Kosova biće doneta 16. ili 17. maja.

… jer Priština će imati većinu

Parlamentarna skupština Saveta Evrope se o Kosovu izjašnjava 16. aprila, rekao je Vučić i dodao da će Priština uz sebe imati većinu.

Odbor za političke poslove Parlamentarne skupštine Saveta Evrope je 27. marta prihvatio preporuku da Kosovo bude pozvano u članstvo.

Poslanica Srbije u Savetu Evrope Suzana Grubješić prošle nedelje je za Danas objasnila predstojeće korake o članstvu Kosova. Plenarna odluka je sredinom aprila, a ministarski sastanak mesec dana kasnije. (Fonet, Kompas)