Duge kazne sedmorici vojnika Vojske Jugoslavije za zločine na Kosovu

VIši sud u Beogradu osudio je zbog ratnih zločina na Kosovu sedmoricu bivših vojnika Vojske Jugoslavije (VJ). Zločini uključuju odgovornost za ubistva, pljačku, paljenje i progon albanskog stanovništva.

Suđenje sedmorici bivših vojnika VRS za genocid počelo je danas u Bosni i Hercegovini. (Foto: Pixabay)

Toplica Miladinović osuđen je danas pred specijalnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu na 20 godina zatvora za ratni zločin nad civilnim stanovništvom 1999. u okolini Peći na Kosovu.

On je osuđen da je kao komandant 177. brigade naredio iseljavanje albanskih civila u cilju proterivanja i da je znao za ubistva i pljačke tokom iseljavanja. 

U optužnici se detaljno opisuje upad u sela, ubistva, pljačke, paljenje kuća i proterivanje civila u pravcu Albanije. 

Sem Miladinovića osuđeni su i Predrag Vuković i to na 13 godina, Abdulah Sokić na 12, Siniša Mišić na pet, dok su na po dve godine osuđeni Lazar Pavlović, Slaviša Kastratović i Boban Bogićević. 

Optužbi su oslobođeni Veljko Korićanin i Milan Ivanović. 

Devetorici bivših pripadnika VJ sudilo se za ratne zločine počinjene u četiri kosovska sela u okolini Peći u aprilu i maju 1999. godine, kada je ubijeno 118 Albanaca. 

Oni su optuženi za prisilno raseljavanje i ubistva albanskih civila tokom napada VJ na sela Ćuška, Pavljan, Zahać i Ljubenić tokom rata na Kosovu.

Tužilac Bruno Vekarić zatražio je kaznu od 20 godina zatvora za Miladinovića, Pavlovića, Sokića, Mišića i Vukovića, po pet godina za Kastratovića, Bogićevića i Korićanin i tri godine za Ivanovića. Odbrana je zatražila da svi budu oslobođeni optužbi. 

Suđenje je počelo 2010. godine, prva presuda je doneta 2014, ali je Apelacioni sud Srbije ukinuo 2015. godine.