Vučić nastavio konsultacije, SNS ima većinu

Koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke u ponedeljak je najavila da će kandidata za premijera imenovati za desetak dana.

Premijer Srbije Miloš Vučević je posle napada kod izraelske ambasade u Beogradu obećao odgovor države terorizmu. (Foto: Zoran Mrđa, Fonet

Lista okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS) danas je predsednika Aleksandra Vučića na konsultacijama o mandataru obavestila da ima većinu u parlamentu i da će mu ime kandata za primera dostaviti u roku od 10 dana. Ministar odbrane i predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević je posle sastanka izjavio da još nije bilo govora o konkretnim imenima za bilo koju funkciju u vladi. „Spremni smo da u veoma kratkim rokovima nastavimo konstitutivnu sednicu Skupštine Republike, izabremo skupštinske organe i time uđemo u redovan rad koji prethodi izboru Vlade“, rekao je Vučević. On je na konsultacijama predstavljao listu „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“.

„Ono što je sigurno, naša lista ‘Srbija ne sme da stane’ ima sama većinu, ali to neće biti jedina većina, ali mi se nismo bavili matematikom, nego politikom da vidimo ko sve želi da se okupi oko programa rada buduće Vlade i to je najvažnije o čemu smo danas pričali sa predsednikom“, rekao je Vučević. Prema njegovim rečima, lista iza SNS će o formiranju vlasti razgovarati sa koalicionim partnerima iz Socijalističke partije Srbije i Saveza vojvođanskih Mađara i drugih partija. Prema njegovim rečima, suština nije u kadrovskim rešenjima, nego u ciljevima buduće vlade.

Dačić za nastavak saradnje SPS sa SNS

Vučić se prethodno, u današnjem krugu konsultacija, sastao sa predsednikom Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivicom Dačićem, koji je predvodio listu okupljenju oko SPS. Dačić je posle sastanka izjavio da su stranke sa njegove liste spremne za nastavak saradnje sa SNS. „Mi smo spremni da nastavimo saradnju sa Srpskom naprednom strankom, sa Aleksandrom Vučićem. U narednim nedeljama uslediće konstituisanje svih državnih organa onako kako je predviđeno Ustavom i zakonima“, rekao je Dačić novinarima.

Inače, Vučević je na pitanje novinara o preporukama ODIHR rekao da je premijerka Ana Brnabić danas imala sastanak sa predstavnicima posmatračke te organizacije. „Verujem da će Srbija pokazati i otvorenost, spremnost i stručnost da ono što je ODIHR preporučio može da se implementira u naš sistem“, rekao je i dodao kako je uveren da neće biti međunarodne istrage. jer je Srbija suverena i slobodna država i da na izborima odlučuju građani, ali da ima razgovora, preporuka i uvažavanja dobrih sugestija i konstruktivnih predloga.

SPN i NADA neće na konsultacije

Vučić je konsultacije o mandataru za sastav nove vlade počeo u 26. februara. Predstavnici liste „Srbija protiv nasilja“ i koalicije NADA najavili su da se neće razgovarati o mandataru, a manjinska lista Stranka demokratske akcija Sandžaka je predložila odlaganje konsultacija dok Ustavni sud Srbije ne presudi o zahtevima za poništavanje izbora od 17. zbog navoda o neregularnostima.

Predsednik predlaže Skupštini Srbije kandidata za predsednika vlade pošto sasluša mišljenje predstavnika izbornih lista koje su prešle cenzus i predlaže onog kandidata koji može da obezbedi većinu za izbor vlade. Posle izbora 17. decembra, u parlament je ušlo 10 izbornih lista, odnosno prešlo cenzus od tri odsto ili prag za manjinske liste.

(FoNet)

Više o ovoj temi čitajte na: