Srbija i Kosovo u četvrtak opet o dinaru

Miroslav Lajčak se nada se da će konačno biti postignut dogovor o uredbi Centralne banke Kosova o srpskom dinaru.

Miroslav Lajčak (Foto: FoNet / Milica Vučković)

Delegacije Srbije i Kosova ponovo se sastaju u Briselu u četvrtak, a specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nada se da će tom prilikom biti postignut dogovor o uredbi Centralne banke Kosova o srpskom dinaru.

Lajčak je na Fejsbuku dodao je prošlonedeljni sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine bio koristan i da su obe strane imale priliku da obrazlože svoje ideje i stavove. „Dve strane će se ove nedelje vratiti u Brisel i nadam se da ćemo u četvrtak uspeti da premostimo preostalu razliku“, naveo je.

Petkovićeve kritike

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, međutim, nije preneo najlepše utiske sa prethodnog sastanka. Prištinu je 25. marta optužio da ne želi da uloži napor u dijlogu, a kritikovao je i Evropsku uniju: „A EU, to je posebna priča i jasno je da ili EU nema ili ne želi da se dođe do rešenja, nema treće opcije.“

Kurtijev stav

Premijer Kosova Aljbin Kurti kazao je prošle nedelje da prištinska vlada nema ništa protiv da srpska zajednica na Kosovu dobija finansijsku pomoć iz Beograda, ali da ta pomoć mora da im se isplaćuje u evrima.

Kurti je podsetio da postoji “više od 33.000 punktova na kojima Srbi dobijaju pomoć u evrima koju im je daje vlada Kosova”. “Nećemo zaustaviti pomoć koja im stiže iz Srbije, ali ako se pošalju u dinarima, na Kosovu ih treba konvertovati u evre”, dodao je. Prema njegovim rečima, plaćanje se obavlja evrom “čak i u Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku i na severu Mitrovice”, prenosi RTK. (FoNet)