Srbija i Francuska potpisale memorandum o saradnji u energetskoj tranziciji

Memorandum o razumevanju sa Francuskom najavljuje saradnju u energetskoj tranziciji. Razvoja klimatski neutralne proizvodnje struje uključuje civilni nuklearni program.

Francuska je sa Srbijom potpisala memorandum o saradnji u energetskoj tranziciji ka klimatskoj neutralnosti. (Foto: Pexels, Pixabay)

Vlada Srbije usvojila je danas Memorandum o razumevanju sa Francuskom elektroprivredom (EDF) o uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog i saradnju u oblasti energetke tranzicije i niskougljenične tehnologije, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Ministarka Dubravka Đedović Handanović rekla je da se Memorandumom stvaraju uslovi za strateško partnerstvo sa EDF u proceni potrencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji, uz podršku razvoju stručnih kadrova i razmeni tehničkog znanja.

Ona je navela da je EDF izrazio interesovanje za saradnju sa Elektroiprivredom Srbije u razvoju novih hidroelektrana, kao i revitalizaciju postojećih.

Memorandumom je predviđena mogućnost saradnje u razvoju rešenja za skladištenje energije, pre svega baterija i zelenog vodonika, i rešenja za efikasno korišćenje proizvedene energije.

Ranije danas Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa ambasadorom Francuske Pjerom Košarom o pripremi posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i saradnji u oblasti energetike.

Ona je ukazala da zbog uvođenja moratorijuma na nuklearnu energiju Srbija nema dovoljno stručnjaka u toj oblasti, ali da će se intenzivno razgovarati sa Ministarstvom nauke, prirodnim i tehničkim fakultetima, naučnim institutima i drugim institucijama u zemlji kako bi unapredili kapacitete neophodne za pripremu i realizaciju ovakvih projekata.

„To je takođe prilika da vratimo veliki broj obrazovanih mladih ljudi u zemlju, koji bi mogli da daju podršku energetskoj sigurnosti Srbije, jer ćemo morati da obezbedimo nove kapacitete u narednim godinama i decenijama“, rekla je Đedović Handanović. (Fonet)