Vučić: Ići na nove izbore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio nove izbore u Beogradu. „Važno je da idemo na nove izbore u Beogradu“, rekao je.

Predsednik Vučić kaže da je predstavnicima beogradskog odbora SNS savetovao da se ide na nove izbore u Beogradu. Foto: Fonet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je predstavnicima beogradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) savetovao da je važno da se ide na nove izbore u Beogradu.

„Važno je da idemo na nove izbore u Beogradu, pre nego da učestvujemo u toj krađi izbora kakvu je Srbija videla 2008. godine“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije.

Vučić je dodao da danas neće stići na sednicu Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS), ali da je u prethodna dva dana razgovarao s predstavnicima stranke Milošem Vučevićem, Anom Brnabić i Aleksandrom Šapićem.

Oni će preneti njegov stav na Predsedništvu SNS, koje će doneti odluku.

Vučić je ponovio da se nada da neće biti brutalne krađe izborne volje kao 2008. godine, kada je Dragan Đilas naterao Socijalističku partiju Srbije da se odreknu onoga što su potpisali pre izbora.

Upitan o spoljnim protiscima po pitanju izbora u Beogradu, Vučić je rekao da su mu stranci odmah čestitali pobedu na republičkom nivou, a ponovio je kritike na račun evropskih posmatrača Stefana Šenaha i Andreasa Šidera. Vučić je rekao da mu je „prišao jedan veliki diplomata“ i pitao ga što ne pusti opoziciju da pobedi u Beogradu kao u Mađarskoj i Turskoj, na šta mu je on kazao da su mu snovi drugačiji, posebno snovi o tome šta treba uraditi do 2027. godine.

„Radije bih umro na bilo koji način nego što bih to što si mi ti rekao prihvatio. Što znači boriću se, i ako moji prijatelji budu rekli da im ja ne smetam u tome, daću sve od sebe da se suprotstavim onima koji bi da sruše Srbiju i Beograd. Na ovakve pritiske i ucene nikada neću pristati“, rekao je Vučić.

Vučić je poručio predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić da naredni put „tri puta jače“ odgovori predsedniku Odbora nemačkog Bundestaga za spoljne poslove Mihaelu Rotu i da mu pokaže šta je suverena i slobodna zemlja.

Vučić je dodao da je od deset izbornih lista razgovarao sa pet i najavio da će u ponedeljak razgovarati sa listama Socijalističke partije Srbije i Srpske napredne stranke, dok su lista koju predvodi Sulejman Ugljanin, lista „Srbija protiv nasilja“ i lista Nove Demokratske stranke Srbije i Pokreta obnove kraljevine Srbije odbile da razgovaraju.

Dodao je da očekuje da ga oni koji imaju većinu obaveste da je imaju.

Upitan o razgovoru sa predstavnicima liste „Mi – Glas iz naroda“, Vučić je rekao da je razgovor sa njima bio civilizovan i pristojan i da su mu rekli da nemaju kandidata za mandatara.

„Oni žele nove izbore jer misle da će da dobiju 18 odsto. Ne mislim da je to realno, ali ko sam ja da nečije snove uništavam? Mislim da to nije odgovorno ponašanje. Mislim da je Srbiji potreban Beograd koji će da se gradi i radi, a ne da ide kako bi neki želeli iz krize u krizu“, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da predstavnici liste „Mi – Glas iz naroda“ ne žele ni sa opozicijom i da je njegovo pitanje šta će biti ako rezultat bude sličan kao sada.

Na pitanje da li će pokret za narod i državu, koji je najavio, biti formiran pre eventualnih novih izbora u Beogradu, Vučić je rekao da će u narednih sedam dana povući neke poteze i da to nije ujedinjavanje u smislu poslaničkih mesta ili ministarskih mesta, već oko budućnosti Srbije. Vučić je dodao da će beogradski izbori biti dobra utakmica i da će dati sve od sebe da bolji pobede.

Kako je rekao, SNS ga je pozvala da sutra pomogne u novoj kampanji.

(Fonet)