Ponovo kamenovana škola sa srpskom decom na Kosovu i Metohiji

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da je Osnovna škole „21. novembar“ u Gojbulji ponovo gađana kamenicama, što se, kako je ocenila, ne može shvatiti drugačije nego kao otvorena pretnja Srbima na Kosovu i Metohiji.

Kosovo - Ustavni sud u Prištini (Foto: Kompas)

Prema navodima Kancelarije, u kamenovanju je slomljeno staklo na ulaznim vratima te škole i jedna kamera.

Takvi i slični napadi, koji su gotovo svakodnevni, posledica su „antisrpske politike Aljbina Kurtija“, ocenila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju, navodeći da to nije prvi napad na tu osnovnu školu.

„Ista grupa albanskih mladića, koja je sinoć kamenovala školu, činila je to u proteklom periodu dva do tri puta godišnje, pri čemu su obijali vrata, lomili stakla i ispisivali pogrdne grafite na školi“, navedeno je u saoopštenju.

Iako su policija, Kfor i Euleks uvek bili obaveštavani o napadima na tu školu, a snimci na kamerama zabeležili krivce, oni do danas nisu sakcionisani.

„Jasno je da ekstremisti dosledno i organizovano napadaju ustanove koje simbolišu institucionalno prisustvo Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, a ovo je posebno osetljivo pitanje, jer se radi o objektu koji pohađaju deca“, navela je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Kamenovanje škole, kako je navedeno, sigurno nije bezopasan izgred, već planirana akcija čiji je cilj da se ugrozi bezbednost i zastraši srpsko stanovništvo.

Kancelarija je apelovala na međunarodne misije da pojačaju aktivnosti i preduzmu vidljive i odlučne korake kako bi se osigurala bezbednost Srba i srpskih institucija i sprečilo nasilje.

FoNet