Sat za planetu Zemlju: Gasite li svetlo večeras?

Svetla gase brojne svetske znamenitosti, među njima su opera u Sindeju, statua Hrista u Rio de Ženeiru, sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku, katedrala Notr Dam u Parizu, zidine u Dubrovniku…

Ilustracij (Foto: Envato)

Svetska organizacija za zaštitu prirode WWF pozvala je građane da se večeras u 20:30 časova odazovu globalnoj akciji „Sat za planetu Zemlju“ i ugase svetla kako bi skrenuli pažnju donosiocima odluka, poslovnom sektoru i svojim sugrađanima na to da im je stalo do očuvanja naše planete.

Od opere u Sidneju do dubrovačkih zidina

Globalno, ova akcija traje od 2007. godine, a u Srbiji se počelo dve godine kasnije. Svakog 23. marta u 20:30 svetla gase brojne svetske znamenitosti, među njima su opera u Sindeju, statua Hrista u Rio de Ženeiru, sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku, katedrala Notr Dam u Parizu, zidine u Dubrovniku…

Broj gradova koji u njoj učestvuju raste iz godine u godinu. Tako je 2023. više od 70 gradova i opština Srbije isključilo svoju javnu rasvetu ili rasvetu na kulturnim i istorijskim zamenitostima.

Jedan ‘klik’ za opstanak drugih

„Sat za planetu Zemlju“ obeležava se u više od 190 zemalja i teritorija, a kako se globalna biološka raznovrsnost smanjuje zastrašujućom brzinom, akcija će i ove godine biti usmerena na delovanje u smeru biodiverziteta i prirode, a samim tim i uloge ljudi u ekosistemu, tvrde iz WWF.

„Rešili smo da na neki način planeti Zemlji vratimo deo onoga što uzimamo. Iako je ovaj, jedan sat izuzetno važan za razvijanje svesti o problemima gubitka prirode, WWF Adria želi da traje duže. Da se makar malo odreknemo svog komfora zarad opstanka svih drugih živih bića na planeti“, navela je Aleksandra Ugarković iz WWF. (FoNet)