SAD: Ne tolerišemo ugrožavanje vojnika NATO na Kosovu

Džejms O’Brajen kaže da je predsedniku Aleksandru Vučiću jasno da SAD neće tolerisati pretnju vojnicima na Kosovu. Srbija mora pravdi privesti učesnika u slučaju Banjska, a i Kosovo treba da uradi svoje za prijem u međunarodne organizacije.

(Foto: diegograndi, Envato)

Srpski predsednik Aleksandar Vučić zna da je Sjedinjenim Američkim državama neprihvatljivo ugrožavanje vojnika NATO na Kosovu, upozorio je danas visoki američki diplomata.

NATO na Kosovu štiti „i srpsku zajednicu i etničke Albance“, ukazao je pomoćnik državnog sekretara za pitanja Evrope i Evroazije Džejms O’Brajen, navodeći da Vučić prihvata da ne upotrebljava silu.

Odgovorni za Banjsku moraju pred sud

On rekao je i da su SAD Srbiji jasno prenele da pojedinci uključeni u sukobe u Banjskoj moraju odgovarati, i to brzo. Pritom je pozdravio “neke korake” srpske vlade, poput smene šefa BIA.

“Želimo da tako i ostane,” rekao je O’Brajen.

Vučić je rekao: Budućnost Srbije u EU

Američki diplomata je podsetio da je Vučić jasno rekao kako budućnost Srbije vidi u Evropskoj uniji, kao i da to diktira reforme.

SAD podržavaju ulazak Kosova u međunarodne organizacije, podsetio je. To podrazumeva i obavezu Prištine da učini korake na koje je pristala – jedan od uslova, vraćanje zemljišta manastiru Visoki Dečani je samo jedan od njih. (Fonet)