Putin ponovo zapretio nuklearnim oružjem

Predsednik Rusije Vladimir Putin je od napada na Ukrajinu pre dve godine više puta zveckao nuklearnim arsenalom. Sada je ponovio pretnju.

Putin je promešao važne karte u Kremlju. Želi da stavi korupciju u ministarstvu odbrane pod kontrolu i efikasnije upregne moć domaćeg vojnoindustrijskog kompleksa za slamanje Ukrajine.(Foto: saoirse2010, Envato)

Rusija je spremna da upotrebi nuklearno oružje ako se njeni državnost, suverenitet ili  nezavisnost nađu pod pretnjom, upozorio je danas predsednik te zemlje Vladimir Putin. On je rekao kako se nada da će se SAD uzdržati od akcija koje bi mogle da izazovu nuklearni sukob, prenosi Asošijetet pres.

Putin je u intervjuu za rusku državnu televiziju predsednika SAD Džoa Bajdena opisao kao političara-veterana koji potpuno razume moguće rizike eskalacije. Rekao je i da ne misli da svet ide ka nuklearnom ratu. 

Ne ide se ka nuklearnom ratu, ali arsenal je „spreman“

Međutim, istovremeno je naglasio da su ruske nuklearne snage u punoj pripravnosti i da su „sa vojno-tehničke tačke gledišta spremne“. 

AP podseća da je Putin od početka invazije na Ukrajinu u više navrata pretio nuklearnim oružjem na ratištu. Upitan je li ikada razmišljao da ga upotrebi u Ukrajini, odgovorio je da za tim nije bilo potrebe. 

On je takođe izrazio uverenje da će Moskva ostvariti ciljeve u Ukrajini i rekao da Moskva vrata za razgovore ostavlja otvorenim, uz uslov čvrstih garancija Zapada. 

Rusija od petka održava trodnevne predsedničke izbore na kojima će, kako se procenuje, Putin praktično sigurno pobediti. (Fonet)