Navaljnaja obnovila poziv supruga na protest protiv Putina

Julija Navaljnaja poziva ruske građane na protest koji je njen suprug, Aleksej Navljani, „zakazao“ pre smrti. Ideja je da protivnici Vladimira Putina na dan predsedničkih izbora „bezbedno“ pokažu sebi i drugima koliko ih je.

Udovica ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, Julija, obnovila je njegov poziv na protest protiv Vladimira Putina usred predsedničkih izbora 17. marta. (Foto: Envato)

Udovica ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, Julija Navaljnaja, pozvala je danas na masovni protest protiv Vladimira Putina na dan predsedničkih izbora. Ona je ocenila da podrška javnosti posle smrti njenog supruga dokazuje da ideje za koje se zalagao i dalje žive.

Navaljnaja je na Jutjubu poručila da tako veruje zbog velikog broja ljudi na sahrani njenog supruga prošle sedmice. Navaljni je iznenada preminuo 16. februara u sibirskoj kaznenoj koloniji. 

Osim na sahrani, počast Navaljnom su mnogi širom Rusije odali polaganjem cveća, navodi Rojters. „Sada svi znate da nas je mnogo koji smo voleli i podržavali Alekseja i širili njegove ideje. Nike gotovo sve dok imamo jedni druge“, rekla je Navaljnaja.

„Jednostavna i bezbedna“ akcija protiv Putina

Navaljni je pre smrti pozvao građane da protiv Putina protestuju izlaskom na birališta u podne 17. marta i tako naprave gužvu. Njegova udovica je ponovila poziv na „jednostavnu i bezbednu akciju“ koju vlasti ne mogu da zabrane, a milionima može da pokaže da nisu sami.

Ako akcija „Podne protiv Putina” ne uspe, to Navaljnaji da može da ugasi nadu u nastavak borbe svog supruga, ocenjuje britanska agencija. Sa drudge strane, ako se građani odazovu, akcija bi mogla bi se pretvori u veliki protest u svih 11 vremenskih zona Rusije.

Putin je od 1999. na vlasti, kao predsednik ili premijer, a na izborima to namerava i formalno da produži za još šest godina. (Fonet)