Rusija i NATO – od Jugoslavije do Ukrajine

Rusija je za 25. godišnjicu bombardovanja Jugoslavije zakazala sednicu Saveta bezbednosti UN i pripremila rezoluciju kojom tu vojnu operaciju dovodi u vezu sa ratom u Ukrajini.

Putin je promešao važne karte u Kremlju. Želi da stavi korupciju u ministarstvu odbrane pod kontrolu i efikasnije upregne moć domaćeg vojnoindustrijskog kompleksa za slamanje Ukrajine.(Foto: saoirse2010, Envato)

Ruski parlament danas je usvojio nacrt rezolucije kojim će se obratiti Ujedinjenim nacijama povodom 25. godišnjice NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Državna duma ocenjuje da je ta vojna operacija otvorila vrata drugim pod „maskom navodne borbe za vrednosti slobode i demokratije“.

Prema nacrtu, Rusija će pozvati UN, međunarodne parlamentarne organizacije i parlamente stranih država “da osude vojnu operaciju zemalja NATO protiv Jugoslavije”, prenose RIA Novosti.

Napad na Jugoslaviju otvorio vrata ratu u Ukrajini

Ruski parlamentarci bombardovanje SR Jugoslavije dovode u vezu sa ratom u Ukrajini. 

„Uverenje kolektivnog Zapada u sopstvenu nepogrešivost i pravo da odlučuje o sudbini drugih naroda … postavilo je kurs za pokretanje oružanog sukoba na teritoriji ove zemlje“, navedeno je u nacrtu rezolucije.

Predstavnici Rusije u UN ranije su saopštili da su za 25. mart zakazali sednicu Saveta bezbednosti UN povodom godišnjice bombardovanja SR Jugoslavije.

Bombardovanje – povod Kosovo, bez dozvole UN

NATO je SR Jugoslaviju – Srbiju i Crnu Goru – bombardovao iz aviona i krstarećim raketama od 24. marta do 10. juna 1999. Saveznici su operaciju pravdali krvoprolićem na Kosovu i za nju nisu dobili odobrenje UN, pre svega zbog protivljenja Rusije u Savetu bezbednosti. (FoNet)