Raspušteni odbori „Zajedno“ u Novom Sadu, Nišu i Pančevu

Stranka Zajedno je donela odluku o raspuštanju Gradskih odbora u Novom Sadu, Nišu i Povereništva u Pančevu, saopšteno je danas.

Nebojša Zelenović, predsednik stranke Zajedno za Srbiju. (Foto: FoNet/Milica Vučković)

Stranka Zajedno je donela odluku o raspuštanju Gradskih odbora u Novom Sadu, Nišu i Povereništva u Pančevu, saopšteno je danas.

Prethodno je stranka Zajedno odlučila da ne učestvuje na izborima koji su raspisani za 2. jun 2024. godine. „To nisu izbori, već organizovani kriminalni poduhvat kojim se otima suvereno pravo građana da slobodno odluče o tome ko će vršiti javne poslove“, ocenila je stranka Zajedno.

U saopštenju se naglašava da stranka Zajeno „čvrsto ostaje pri usaglašenoj odluci koalicije Srbija protiv nasilja (SPN), koalicije NADA i Proglasa, potpisanoj 9. marta, da je potrebno ispuniti minimum uslova da bi se izašlo na izbore i poslednjoj inicijativi ovih entiteta, da se u skladu sa predloženim Ustavnim zakonom, svi lokalni izbori održe na jesen, kako bi se mogle usvojiti i primeniti preporuke ODIHR“.

Istovremeno, stranka Zajedno zahteva da Skupština Srbije „usvoji Ustavni zakon, u tekstu koji je predložen jednoglasnom odlukom Proglasa i svake od stranaka koje čine koalicije SPN i NADA“.

S obzirom su gradski odbori i Povereništvo „doneli odluku da, protivno odluci stranke, izađu na predstojeće izbore, njihova politika je suštinski suprotna politici stranke u ovom ključnom pitanju“, navodi se u saopštenju.

Poštujući pravo svakoga da ima svoje uverenje o tome kako je najcelishodnije boriti se za interese građana, Zajedno je, kako se ističe, „odlukom o raspuštanju konstatovala da ne postoji mogućnost da Gradski odbori u Novom Sadu, Nišu i Povereništvo u Pančevu nastave svoju političku aktivnost u pravcu suprotnom od onog koji je stranka zauzela“.

U narednom periodu te odbore vodiće novoimenovani poverenici.

„Pozivamo građane Srbije da uzmu sudbinu u svoje ruke i da mirnim otporom okončamo unutrašnju okupaciju koju svi zajedno trpimo“, navodi u saopštenju stranka Zajedno.

FoNet