Rak dojke u Srbiji: Godišnje 4.500 žena oboli, 1.750 podlegne

Rak dojke je najčešće maligno oboljenje među ženama u svetu i Srbiji. Od posledica tog oboljenja u zemlji umre više od 1.700 žena svake godine.

Žene u Srbiji su pod rizikom srednje kategorije obolevanja od raka dojke. Ako obole, rizik fatalnog ishoda je visok. (ORION_production, Envato)

Najčešća dijagnoza malignog oboljenja kod žena u svetu, pa i Srbiji je rak dojke, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Srbije Batut. Između 2016. i 2021. domaći lekari su tu dijagnozu u proseku postavljali 4.480 puta godišnje. 

U istom periodu od raka dojke umirale su 1.722 žene, naveo je Institut uoči Nacionalnog dana borba protiv raka dojke 20. marta.

Prema podacima Batuta, u Srbiji je 2021. godine registrovano je 4.447 novoobolelih i 1.765 umrlih žena od raka dojke.

Rizik po žene u Srbiji – srednji da će oboleti, visok ako obole

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije i procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka, 2022. u svetu je registrovano oko 2.297.000 novoobolelih žena svih uzrasta. Od posledica raka dojke umrlo ih je oko 666.000.

Globalna inicijativa za rak dojke Svetske zdravstvene organizacije žene u Srbiji svrstava u srednju kategoriju rizika od obolevanja. Prema riziku od fatalnog ishoda među obolelima, Srbija je u grupi visokorizičnih.

U poslednjih pet godina, navodi Batut, uz varijacije se registruje blago povlačenje stopa incidencije i mortaliteta.

Rak dojke najčešće pogađa i odnosi starije

Rak dojke se češće javlja posle 40. godine, ali najviše u starosnioj kategoriji 65- 74. Stopa mortaliteta među ženama obolelim od raka dojke proporcionalno raste od 45. godine i najveća je među starijima od 75.

Organizovani skrining raka dojke u Srbiji postoji od decembra 2012. U program je do sada uključeno 40 opština, uz dodatno angažovanje mobilnih mamografa na terenu za što veći broj pregleda, navodi Batut. (FoNet)