Novosadski profesori u protestu podrške Dinku Gruhonjiću

Novosadski profesor i novinar Dinko Gruhonjić se suočava sa pretnjama smrću i pretnjama otkazom. Kolege i studenti su se okupili da ga podrže i upozore protiv političkog kadriranja na Univerzitetu.

Preteći grafit ispred zgrade Dinka Gruhonjića (Foto: Dinko Gruhonjić na X)

Profesori Filozofskog fakulteta u Novom Sadu održali su danas, u simboličnih pet do 12, protest podrške kolegi i novinaru Dinku Gruhonjiću.

Okupljenim studentima profesori su rekli da protestuju protiv pokušaja mešanja u kadrovsku politiku Univerziteta. Isto i protiv nametanja “podobnosti mišljenja” kao uslova pri izboru nastavnog osoblja.

Pritisak i pretnje smrću

Gruhonjić, potpredsednik Nezavisnog društva Novinara Vojvodine i profesor, često na meti pritisaka. Prošle sedmice na ulazu zgrade u kojoj stanuje sa porodicom osvanula je preteća poruka.

Uz to, grupa studenata novosadskog univerziteta je zatražila njegovu smenu, optužujući ga za „širenje verske i nacionalne netrpeljivosti i širenje govora mržnje“.

“Sloboda govora mora važiti za sve”

„Ako sloboda govora važi za one koji se ne slažu sa Dinkom, onda ona mora postojati i za Dinka i za sve nas“, rekao je profesor na Odseku za psihologiju Vladimir Mihić.

Mina Đikanović sa Odseka za filozofiju pročitala je saopštenje profesora i asistenata, koji upozoravaju na “upliv izmanipulisanog javnog mnjenja u kadrovsku politiku Filozofskog fakulteta“.

„Ovaj, naizgled izolovani slučaj, lako može da preraste u opasan presedan … za obračun sa neistomišljenicima na fakultetima Srbije“, naveli su profesori.

„Bolje otkaz nego sramota“

Gruhonjić se zahvalio kolegama i studentima na podršci, medijima je rekao da će se povući ako je to u interesu Filozofskog fakulteta i Univerziteta u Novom Sadu.

„Ako, pak, bude tako da budem isteran sa Fakulteta i Univerziteta, neka bude: bolje otkaz nego sramota“, rekao je.

Gruhonjić je ranije ocenio da kampanje protiv njega orkestriraju vlasti predsednika Aleksandra Vučića. (Fonet, Kompas)