Hapšenja zbog masovnih prevara u vezi sa EU fondovima

Policija je uhapsila više od 20 osoba zbog pronevere oko 600 miliona evra iz EU fondova.

Ilustracija (Foto: YuriArcursPeopleimages/Envato)

Policija je danas, na zahtev evropskih tužilaca, uhapsila više od 20 osumnjičenih u Italiji, Austriji, Rumuniji i Slovačkoj, u okviru velike istrage o masovnoj prevari povezanoj sa fondom Evropske unije (EU) za oporavak posle pandemije korona virusa, prenosi danas Politiko.

Na zahtev tužilaca EU, 150 policajaca iz jedinica za prevare i finansijske policije pritvorilo je osam osoba, dok je još 14 stavljeno u kućni pritvor posle prekogranične istrage o navodnoj kriminalnoj organizaciji za koju se sumnja da je proneverila 600 miliona evra iz programa EU za oporavak i otpornost (RRF) za Italiju.

Policija je izvršila racije u kućama i preduzećima, zaplenila i zamrza imovinu, uključujući stanove i vile, kriptovalute, satove Roleks, zlato i nakit, kao i automobile Lamborgini, Porše i Audi K8. Italija je najveći korisnik fonda EU za ekonomski oporavak posle pandemije, sa 191,5 milijardi evra grantova i zajmova za upravljanje i potrošnju.

Policija je, posle akcije, saopštila da je navodnu prevaru izvelo kriminalno udruženje, uključujući profesionalce sa iskustvom u apliciranju za javno finansiranje, koji su pomogli da se obezbedi gotovina za projekte vredne desetine miliona evra sa ciljem da se poboljša konkurentnost i digitalizacija italijanskih kompanija. Finansijska policija je rekonstruisala sumnjive transakcije i identifikovala „pranje ogromnog nezakonitog profita, izvršeno kroz složenu mrežu fiktivnih kompanija osnovanih u Italiji, Austriji, Slovačkoj i Rumuniji, navedeno je u saopštenju italijanske finansijske policije koje prenosi briselski portal. (FoNet)