Pretnje smrću američkom ambasadoru i Dinku Gruhonjiću

Pretnje su se pojavile na društvenim mrežama nakon Hilove posete Filozofskom fakultetu na kojem Gruhonjić predaje

Kristofer Hil Izvor: FoNet

Pretnje smrću američkom ambasadoru u Beogradu Kristoferu Hilu i novosadskom novinaru i profesoru Dinku Gruhonjiću pojavile su se na društvenim mrežama nakon Hilove posete Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na kojem Gruhonjić predaje, javlja danas Autonomija.

“Metak za obojicu” i “Glogov kolac za obojicu“ – objavljeno je na društvenim mrežama nakon što je Hil u ponedeljak posetio Filozofski fakultet sa saradnicima.

Hil se sastao sa dekanom Ivanom Živančević Sekeruš i prodekanom za međunarodnu saradnju Zoranom Paunovićem, a obišao je i multimedijalni TV studio, izgrađen uz pomoć američke amabasade.

Američki ambasador razgovarao je i sa nastavnicima i studentima o stanju medijskih sloboda u Srbiji i pretnjama koje dobijaju novinari, profesori i studenti u Novom Sadu, a na tu temu odvojeno je razgovarao i sa profesorom Dinkom Gruhonjićem sa Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta, koji već nedeljama prima pretnje smrću.

Hil je dao i intervju za studentski sajt “Univerzitetski odjek”, čije je formiranje takođe pomogla američka ambasada, saopštio je Filozofski fakultet. Studentski parlament tog fakulteta podneo je ranije Etičkoj komisiji prijavu protiv profesora Gruhonjića zbog navodnog govora mržnje, odnosno navodnog veličanja ratnog zločinca iz Drugog svetskog rata na tribini u Dubrovniku pre godinu dana, što je Gruhonjić, koji je i programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine, više puta demantovao.

FoNet

Pročitajte i: