Preminuo muzičar Toni Montano

Muzičar Toni Montano, rođen u Beogradu kao Velibor Miljković, preminuo je danas u 62. godini života.

Toni Montano (Foto: Privatna arhiva)

Miljković je započeo karijeru kao pevač u pank rok bendu Radost Evrope, koji je formiran 1979. Kroz bend je prošao veliki broj muzičara, uključujući Dimeta Todorova koji je kasnije bio član Partibrejkersa. Bend je imao probe i uglavnom nastupao u beogradskom Studentskom kulturnom centru, a uglavnom su izvodili pesme pank rok grupe Ramones, ali i svoje, piše Nova.rs.

Bend je prestao s radom 1985. godine, a deo materijala našao se na Miljkovićevom debitantskom albumu, koji je počeo solu karijeru nakon raspuštanja benda. Na festivalu MESAM osvojio je tri nagrade.

Ime po glavnom liku iz filma „Scarface“

Nakon raspada benda Radost Evrope, Miljković je sam sebi dao nadimak Toni Montana, po glavnom liku iz kultnog filma „Lice sa ožiljkom“ kogh je igrao Al Paćino. I prvi album pod imenom „Toni Montano“ objavio je 1986. godine, a album je producirao Borut Činč, iz benda Buldožer.

Na albumu se našla pesme „Vreme je da skinem mrak“, što je bila obrada pesme Seks pistolsa „Friggin’ in the Riggin“, ali i Dragana Stojnića „Balada o Boni i Klajd“, i njegovo viđenje pesme „Do You Wanna Dance?“ od Bobija Frimena.

Poslednji studijski album „Srećan rođendan“ objavio je 1999. godine, a poslednji zvanični singl „Neću da budem šljam“ 2012, kako je bilo i ime kompilacije koja je izašla sedam godina kasnije.

Kompas/Nova.rs