Preminuo fotograf Tomislav Peternek

Uporedo sa foto-žurnalizmom, Peternek se bavio i primenjenom, reklamnom, modnom i podvodnom fotografijom. Bio je član ULUPUDSA i Udruženja novinara Jugoslavije i Srbije. Radio je fotografije za brojne listove širom sveta.

Tomislav Peternek (Foto: FoNet)

Ugledni fotograf i fotoreporter Tomislav Peternek preminuo je danas u 91. godini u Beogradu, potvrdili su članovi porodice portalu Nova.rs.

Tomislav Peternek je rođen 1933. u Vinkovcima, a fotografijom se bavio od 1954. godine. Prve novinske fotografije objavio je kragujevačkoj „Svetlosti“, a karijeru fotoreportera nastavio je u „Borbi“, „Mladosti“, „Jugoslovenskoj reviji“,“Ekonomskoj politici“, časopisu „Sport i svet“.

Od 1970. do odlaska u penziju 1993. godine bio je urednik fotografije u nedeljniku NIN, a u tom razdoblju njegove fotografije bile su na oko sedamsto naslovnih stranica tog časopisa.

Uporedo sa foto-žurnalizmom, Peternek se bavio i primenjenom, reklamnom, modnom i podvodnom fotografijom. Bio je član ULUPUDSA i Udruženja novinara Jugoslavije i Srbije. Radio je fotografije za brojne listove širom sveta. Bio je akreditovan dopisnik pri Ministarstvu informisanja Jugoslavije od velikih foto agencija; Reuters, Eastlight, Contrast, UNICEF i Corbis-Sygm-u iz Pariza. (FoNet)

Pročitajte i: