Premijerka menja fotelju: Sutra glasanje da Brnabić bude predsednica Skupštine

Od kad je Aleksandar Vučić rekao da Brnabić neće biti premijer spekuliše se o njenoj novoj funkciji. Sad je tome kraj: Ana ide u Narodnu skupštinu.

Ana Brnabić (Foto: FoNet / Peđa Vučković)

Da Ana Brnabić više neće biti premijerka znamo već neko vreme, a sada definitivno znamo i koju joj je novu funkciju namenio Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i najuticajnija ličnost Srpske napredne stranke: Brnabić će ubuduće voditi Skupštinu Srbije.

Otkud to?

Vučić je pre više nedelja izjavio da će Brnabić „teško“ i dalje biti predsednik Vlade i od tada se spekuliše koja će biti njena nova funkcija. U igri je bilo sve, od ambasadorskog mesta u Vašingtonu do predsednikovanja parlamentom. Ovo poslednje se i ostvarilo.

Na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije koja će biti nastavljena sutra, u ponedeljak 11. marta, na dnevnom redu biće izbor predsednika parlamenta, za šta je kandidovana Brnabić. Predlog da za predsednicu parlamenta bude izabrana Ana Brnabić stigao je u parlament u petak, a izvestilac za tu jedinu tačku dnevnog reda biće poslanik SNS Milenko Jovanov.

Zašto baš Ana u parlamentu?

„Predlažemo narodnog poslanika za predsednika Narodne skupštine Republike Srbije, smatrajući da će svojim dosadašanjim radom i političkim iskustvom i ličnim kvalitetima doprineti dobrom i efikasnom vođenju sednica Narodne skupštine“, navedeno je u obrazloženju kandidature Ane Brnabić. Za detaljnije objašnjenje narod će morati da sačeka šta će sutra reći Jovanov.

Uz predlog, poslanicima je dostavljena i izjava Brnabićke da je saglasna da bude kandidat za predsednicu parlamenta, kao i njena biografija.

Na sednici Predsedništva SNS održanoj 6. marta Vučić je rekao da će Brnabić biti kandidat te stranke za predsednicu Skupštine Srbije, a da još nije doneta odluka o mandataru za sastav nove Vlade Srbije.

Ko je za Brnabić?

Za izbor Ane Brnabić potrebna je većina od 126 poslanika.

Predlog parlamentu potpisalo je 113 poslanika SNS, 13 poslanika Socijalističke partije Srbije, te poslanici Đorđe Komlenski, Milija Miletić, Slobodan Nikolić, Marjan Ristićević i Bojan Torbica, šest poslanika Socijaldemokratske partije Srbije, šest poslanika Partije ujedinjenih penzionera Srbije, poslanici Saveza vojvođanskih Mađara, takođe šestoro, kao i pet poslanika Jedinstvene Srbije i dva poslanika sa liste Stranke pravde i pomirenja. (FoNet)