Predsednik Hrvatske: Neću dati ostavku

Zoran Milanović je ranije, nakon raspuštanja Hrvatskog sabora, najavio da će se za predstojeće parlamentarne izbore kandidovati i da će biti premijer, ali da prethodno neće podneti ostavku.

Zoran Milanović (FoNet / Hina)

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović poručio je danas da neće podneti ostavku na tu funkciju.

„Normalno, neću dati ostavku jer neću prepustiti Hrvatsku Plenkoviću i njegovoj kriminalnoj organizaciji. Moja je odgovornost i dužnost prema građanima koji su me izabrali, kao i prema svima onima koji ne žele da trpe Plenkovićevu diktaturu, sprečiti HDZ da potpuno ovlada Hrvatskom“, naveo je Milanović na Fejsbuku.

„Do sada smo institucije branili, a sad je vreme da ih oslobodimo!“, prenela je agencija Hina Milanovićevu objavu.

Njegova reakcija je usledila nakon izjave premijera Hrvatske Andreja Plenkovića u kojoj je, između ostalog, pozvao Milanovića da podsnese ostavku i kandiduje se na parlamentarnim izborima. Plenković je rekao da će nakon toga odmah biti spreman da se suoči s Milanovićem.

Šta je prethodilo

Premijer Hrvatske i predsednik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice nazvao je fijaskom jučerašnje proteste opozicije u pet gradova, a predsednika Zorana Milanovića ponovno prozvao za kršenje Ustava i pozvao na sučeljavanje čim podnese ostavku i kandiduje se na parlamentarnim izborima.

On je potvrdio spremnost da se sučeli s Milanovićem, ali samo ako je kandidat na parlamentarnim izborima, a prethodno podnese ostavku na mesto šefa države. „S kršiteljem Ustava – ne. Pa neću ja, niti bilo ko normalan neće, pristati na to da svojim potezima ili konkurentnim radnjama odobrim kršenje Ustava. Daj ostavku pa može, odmah. Evo, sad, danas, što se mene tiče“, poručio je.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je ranije, nakon raspuštanja Hrvatskog sabora, najavio da će se za predstojeće parlamentarne izbore kandidovati i da će biti premijer, ali da prethodno neće podneti ostavku.

Ustavni sud je osporio tu mogućnost, uz ocenu da se ne može kandidovatvati s pozicije šefa države, što je Milanović nazvao „ustavnim pučem“. Premijer Hrvatske i lider HDZ Andrej Plenković je Milanovićevu nameru prokomentarisao ocenom da je to „mini državni udar“. Parlamentarni izbori u Hrvatskoj biće održani 17. aprila. (FoNet)

Pročitajte i: