Poziv Vučiću da podrži proglašenje 11. jula za Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici

Za genocid su osuđeni Radislav Krstić, Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Drago Nikolić, Zdravko Tolimir, kao i tadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić i ratni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, koji su osuđeni na doživotni zatvor.

Foto: FoNet/AP

Organizacije za ljudska prava iz Srbije snažno podržavaju donošenje rezolucije Ujedinjenih nacija o proglašenju 11. jula Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici i pozivaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vladu Srbije da i oni to učine i prekinu praksu slavljenja osuđenih ratnih zločinaca.

Činjenice o genocidu u Srebrenici, kao i njegova pravna kvalifikacija potvrđene su van razumne sumnje presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

U saopštenju se podseća da je prva presuda za genocid u Srebrenici izrečena komandantu Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske Radislavu Krstiću u aprilu 2004. godine.

Za genocid su osuđeni i Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Drago Nikolić, Zdravko Tolimir, kao i tadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić i ratni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, koji su osuđeni na doživotni zatvor.

Organizacije su pozvale Vladu Srbije i predsednika da podrže proglašenje 11. jula za Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici i prekinu praksu slavljenja osuđenih ratnih zločinaca, a poricanja zločina, žrtava i presuda međunarodnih sudova, uz ocenu da bi time Srbija napravila odlučan korak prema pomirenju u regionu.

Saopštenje su potpisali Fond za humanitarno pravo, Žene u crnom, Impuls Tutin, Peščanik, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Inicijativa mladih za ljudska prava, Hartefakt fond, Građanske inicijative, Komitet pravnika za ljudska prava, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Autonomni ženski centar, Centar za kulturnu dekontaminaciju i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

FoNet

Pročitajte i: