Deca gladuju u Pojasu Gaze, upozorava Unicef

Palestinsko stanovništvo u Pojasu Gaze trpi užasne posledice pod izraelskom vojnom kampanjom protiv Hamasa. Najviše trpe deca: Unicef u novom izveštaju navodi da je u enklavi devetoro od desetoro dece gladno i da ne dobvija dovoljno hrane za rast i razvoj.

Samo jedno od desetoro dece u Pojasu Gaze nije gladno. (Foto: Fonet/AP)

“U Pojasu Gaze, višemesečno nasilje i ograničenje dostave humanitarne pomoći urušili su prehrambeni i zdravstveni sistem, što je rezultiralo katastrofalnim posledicama za decu i njihove porodice”, ističu u Unicefu.

Podaci prikupljenji u pet navrata između decembra 2023. i aprila 2024. pokazuju da devetoro od desetoro dece u Pojasu Gaze pati od ozbiljnog nedostatka hrane, što znači da preživljavaju s najviše dve grupe hrane dnevno, navodi Rojters.

„To je dokaz užasnog uticaja koji ovaj sukob i ograničenje pomoći imaju na sposobnost porodica da zadovolje potrebe svoje dece za hranom, kao i brzine kojom takva situacija decu izlaže riziku od neuhranjenosti opasne po život“, upozorila je organizacija UN za decu.

Izraelske vlasti tvrde da ne ograničavaju humanitarnu pomoć civilima u Gazi i okrivljuju Ujedinjene nacije za sporu isporuku i neefikasne operacije.

Otkako se u Gazi stvaraju područja gladi, gde neka deca umiru od pothranjenosti i dehidracije, čak su i najverniji saveznici Izraelaca pojačali pritisak na Izrael da učini više kako bi omogućio dostavu hrane.

Izraelska kopnena i vazdušna ofanziva pokrenuta je kada je Hamas napao južni Izrael 7. oktobra prošle godine i, prema izraelskim izvorima, ubio oko 1.200 ljudi, a 253 uzeo za taoce.

Od početka invazije u Gazi je ubijeno više od 36.500 ljudi, podaci su zdravstvenih vlasti u enklavi kojom upravlja Hamas.

Fonet