Pašalić: Romima u Srbiji potrebna podrška lokalne zajednice

Romi u Srbiji imaju pravo na svoj jezik i pismo, a deca romske nacionalnosti mogu da ga uče u školi – kao izborni predmet.

Izvor. Envato

Nezaposlenost, siromaštvo, život u neformalnim naseljima, visok rizik od nasilja u porodici i partnerskim odnosima… ovo su brojni rizici sa kojima se Romi svakodnevno suočavaju. Za rešavanje tih problema i poboljšanje društvene integracije neophodna je celovita društvena podrška, rekao je povodom 8. aprila, Svetskog dana Roma, zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Tolerancija i podrška, pre svega lokalne zajednice, a zatim i celog društva, predstavljaju glavni uslov za afirmaciju, integraciju i poboljšanje položaja Roma u Srbiji, poručio je Pašalić i istakao da je u tome jako važna podrška lokalne zajednice, ali i celog društva.

Država je preduzela niz mera u oblasti obrazovanja, zdravstva i dobijanja ličnih dokumenata, ali u suštini svakodnevni život Roma nije bitno izmenjen u proteklih pola veka, posebno po pitanju integracije i interakcije sa drugim društvenim grupama.

“Školovanje bi trebalo da im bude pristupačnije kao i redovna zdravstvena zaštita, a lakše zapošljavanje i podsticaji za samozapošljavanje osnov za smanjenje siromaštva”, naveo je zaštitnik građana.

Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2022. godine, romska nacionalna zajednica u Srbiji broji 131.936 pripadnika. Romi u Srbiji imaju pravo na svoj jezik i pismo, a deca romske nacionalnosti mogu da ga uče u školi – kao izborni predmet. (FoNet)

Pročitajte i: