Gruško: Odnos Rusije i NATO sve gori, komunikacija na „nuli“

Rusija je napala Ukrajinu. NATO vojno podržava Ukrajinu. Supersile se odmeravaju preko te zemlje i više praktično ne komuniciraju. Kolika je pretnja otvorenog sukoba?

Putin je promešao važne karte u Kremlju. Želi da stavi korupciju u ministarstvu odbrane pod kontrolu i efikasnije upregne moć domaćeg vojnoindustrijskog kompleksa za slamanje Ukrajine.(Foto: saoirse2010, Envato)

Odnosi Rusije i NATO se pogoršavaju, ali Moskva nema nameru da ulazi u sukob sa nekom članicom NATO, rekao je zamenik ruskog šefa diplomatije Aleksandar Gruško.

Gruško je ocenio da se odnosi “predvidivo i namerno” zaoštravaju. On je Vašington i Brisel optužio da su na “kritičnu nulu” sveli kanale komunkacije, prenosi danas Rojters.

Rusija „nema namere“ da ratuje sa NATO, ali NATO faktički već strana u ratu

“Je li vojni blok spreman na otvoren sukob sa Rusijom? Treba da pitate same članice NATO. Kako god, mi nemamo takve namere prema članicama saveza,”  rekao je diplomata za RIA Novosti.

NATO vojno podržava Ukrajinu u odbrani od Rusije, oružjem, obukom njenih vojnika, obaveštajnim podacima i novcem. Ruski funkcioneri navode da je NATO time faktički postao strana u ratu.

Sa druge strane, zapadni lideri Kremlj optužuju da ni jednog trenutka nije pokazao nameru da prekine napad na Ukrajinu.

Predsednik Vladimir Putin je u februaru upozorio da će eventualni direktni sukob Rusije i NATO svet dovesti na rub novog svetskog rata. (Kompas)

Pročitajte i: