Od 5. aprila popis stanovništva na Kosovu

Agencija za statistiku Kosova uvrstila je u popis upitnik za evidentiranje ratne štete, ističući da su ti podaci neophodni kako za pregovore sa Srbijom, tako i za članstvo u Evropskoj uniji.

Ilustrativna fotografija (Izvor: Envato)

Na Kosovu 5. aprila počinje popis stanovništva. Građani će popunjavati sedam upitnika, uključujući i onaj o šteti pričinjenoj tokom sukoba 1998. i 1999 godine, prenosi Kosovo onlajn pisanje prištinske štampe.

Popis će trajati do 17. maja, a preliminarni rezultati biće objavljeni u roku od tri meseca po završetku procesa, navodi Gazeta ekspres.

Uključen i sever

Posle više od dve godine odlaganja, Kosovo će pobrojati stanovnike, domaćinstva i stanove ili kuće, a u popis će biti uključen i sever naseljen pretežno srpskim stanovništvom.

U popisu stanovništva biće angažovano oko 3.500 popisivača i 891 nadzornik, kao i predstavnici Agencije za statistiku.

Biće potrebno popuniti sedam upitnika, uključujući i onaj o „ratnoj odšteti“ i registraciji raseljenih lica. Prema zakonu, svaki stanovnik Kosova u obavezi je da tokom popisa dostavi popisivaču sve tačne podatke u upitnicima za popis stanovništva.

U individualnom upitniku ima ukupno 42 pitanja, a izjava o verskom uverenju je uključena u obrazac. Ispod pitanja se pojašnjava da prema Ustavu Kosova, registrovano lice može izabrati da se ne izjasni po pitanju veroispovesti, a isto se odnosi i na pitanje o etničkoj pripadnosti.

Upitnik za evidentiranje ratne štete

Agencija za statistiku Kosova uvrstila je u popis upitnik za evidentiranje ratne štete, ističući da su ti podaci neophodni kako za pregovore sa Srbijom, tako i za članstvo u Evropskoj uniji.

Upitnik podrazumeva i izjašnjavanje o vrednosti uništene imovine tokom sukoba, od 10.000 evra do više od 40.000 evra.

Poslednji popis stanovništva na Kosovu obavljen je 2011. godine, prema kome je ukupan broj stanovnika na Kosovu iznosio 1.739.825 . U tom popisu nisu bili obuhvaćeni stanovnici opština sa srpskom većinom na severu Kosova – Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica. (FoNet)