Novoizabrana predsednica Severne Makedonije položila zakletvu

Prilikom polaganja zakletve Siljanovska-Davkova je koristila samo naziv Makedonija. Ambasadorka Grčke Sofija Filipidu napustila je zbog toga u znak protesta skupštinsku salu

Gordana Siljanovska Davkova (Foto: FoNet / AP)

Novoizabrana predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova položila je danas u parlamentu svečanu zakletvu, čime je preuzela dužnost, a u govoru je istakla važnost jedinstva i ženskog principa, poručivši i da će biti predsednica i levice i desnice.

Prilikom polaganja zakletve, ponavljajući reči za predsednikom Sobranja Jovanom Mitreskim, koji je koristio ustavni naziv države Republika Severna Makedonija, Siljanovska-Davkova je koristila, međutim, samo naziv Makedonija.

Ambasadorka Grčke Sofija Filipidu napustila je zbog toga u znak protesta skupštinsku salu, javlja Makfaks.

Predsednička kandidatkinja dosad opozicione VMRO-DPMNE, Gordana Silijanovska-Davkova rekla je da će opravdati poverenje više od 500.000 birača ali ne zbog odgovornosti ili duga prema stranci ili politici. Ona je obećala da će biti predsednica i leve i desne strane u parlamentu i svih građana, te da neće praviti razliku po bilo kojem osnovu.

„Vreme je za jedinstvo. Može značiti i žensku filozofiju, žensku autentičnost. Kao žene, znamo kako da brinemo ne samo o sebi, već pre svega o svima ostalima“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, žene su na pozicijama na kojima se ceni stručnost, ali nažalost nisu u politici, pa do sada nije bilo predsednice vlade, predsednice države, predsednice parlamenta…

„Patrijarhat je i dalje živ na Zapadnom Balkanu. Jake žene mogu rešiti probleme na drugačiji način. Ja čvrsto verujem u to“, rekla je ona, dodajući da iza svih uspešnih žena stoje „divni muškarci, poput njenog supruga“. Naglasila je da su u njenom timu bili Albanci, Turci, Romi, Srbi, Vlasi, te da će takav biti i njen kabinet, ali je kao prvi i osnovni kriterijum izbora saradnika naglasila stručnost, a zatim pripadnost.

„Ne samo da moramo feminizirati politiku, već i pomoći muškarcima da shvate da ne smemo odustati. Treba da pratimo ritam prirode, ona je savršeni stvaralac. Ne znam tačan odnos muškaraca i žena u skupštinskom sazivu, ali želim da od tih 42 odsto napravimo korak napred. Bilo je ovde divnih trenutaka, bilo je i okršaja. Ali mi žene ovde i u poslaničkom klubu i kada smo izašle napolje, uspele smo da predstavimo Makedoniju kao pametnu, jaku, dostojanstvenu ženu“, rekla je Siljanovska-Davkova, pominjući i da su država, politika, demokratija i Makedonija u ženskom rodu.

FoNet

Pročitajte i: