Nemec: EU da ispravi problem pasoša kosovskih Srba

Evropska unija je vizni režima sa Srbijom liberalizovala 2008.

Izvor: Envato

Izvestilac Evropskog parlamenta za pitanje ukidanja viza za pasoše koje državljanima Srbije na Kosovu izdaje Koordinaciona uprava, Matjaž Nemec, uveren je da Evropska unija sada treba da ispravi problem zaostao iz pregovora o viznoj liberalizaciji sa Srbijom 2008.

Nemec je za Juropijan vestern Balkans (EWB) rekao da će se Evropski parlament o ovom pitanju izjasniti na podneti predlog izmena pravila za putovanja Evropske komisije. Teško je, međutim, reći kada će izmene stupiti na snagu.

Procedura je tek počela u Evropskom parlamentu podnošenjem nacrta izveštaja. Posle faze podnošenja amandmana, odluka će biti usvojena prvo na nivou Odbora za pravdu i unutrašnje poslove, pa tek onda na plenarnom nivou, rekao je Nemec. „Mnogo koraka je pred nama, a brzina zavisi od brojnih faktora kao što je broj podnetih amandmana i podrška političkih grupacija u Evropskom parlamentu“.

Diskriminatorna situacija

Nemec je ocenio da su se Srbi koji žive na Kosovu, a imaju „specijalne“ pasoše, našli u diskriminatornoj situaciji zbog liberalizacije viza za nosioce kosovskih pasoša od 1. januara.

Danas su oni jedina kategorija državljana trećih zemalja regiona kojima je još potrebna viza za putovanje na područje Šengena, predočio je. EWB ukazuje da je reč o nešto više od 100.000 pasoša koje je izdala Koordinaciona uprava.

Nemec smatra da bi u idealnoj situaciji bilo potrebno da se prestane sa praksom izadavanja pasoša Koordinacione uprave, bilo kroz napredak u normalizaciji odnosa ili kroz međusobno priznanje dokumenata između Srbije i Kosova.

“Nadam se da će se napredak na ovim pitanjima dogoditi u bliskoj budućnosti, ali do tada, podržavam predlog Komisije i verujem da nema opravdanja za održavanje ovih specijalnih pasoša van bezviznog režima sa Unijom”, rekao je Nemec. “Ne podržavam da obični ljudi, koji su trenutno isključeni iz bezviznih režima, plate cenu nedostatka drugih rešenja koji su u rukama političara sa obe strane granice”, kazao je i doda da je jedino fer da se svako tretira jednako i u tom pogledu. (FoNet)

Više o ovoj temi čitajte na: