Nemačka pred sudom u Hagu

Nikaragva tvrdi da Nemačka, pružanjem Izraelu političke, finasijske i vojne pomoći i uskraćivanjem finansiranja Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć Palestincima, olakšava sprovođenje genocida

(Foto: FoNet/AP)

Međunarodni sud pravde u Hagu počeo je danas postupak povodom zahteva Nikaragve da se Nemačkoj onemogući pružanje vojne i druge pomoći Izraelu, jer time Berlin omogućava genocid u Pojasu Gaze i krši međunarodno humanitarno pravo.

Nikaragva tvrdi da Nemačka, pružanjem Izraelu političke, finasijske i vojne pomoći i uskraćivanjem finansiranja Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć Palestincima, olakšava sprovođenje genocida i izbegava obavezu da uradi sve što je moguće kako bi se genocid sprečio.

Palestinske vlasti tvrde da je tokom šest meseci sukoba u Pojasu Gaze ubijeno više od 33.000 osoba, uglavnom žena i dece, navodi AP.

Ministarstvo spoljnih poslova u Berlinu je u petak saopštilo da Nemačka nije prekršila ni Konvenciju o genocidu, ni međunarodno humanitarno pravo, što će detaljno obrazložiti pred sudom u Hagu. (FoNet)