Nemačka: Odluka Kosova o dinaru treba da bude deo dijaloga

Nemačka ambasada u Prištini je, na upit kosovskih medija, ponovila da brine zbog odluke kosovskih vlasti o zabrani dinara. O takvim odlukama Kosovo treba da pregovara sa Srbijom uz posredovanje EU, navela je ambasada.

Skupština Sveta Evrope treba da glasa za ulazak Kosova u članstvo. Potom Priština treba da se pomeri ka formiranju Zajednice srpskih opština, za konačno zeleno svetlo, navodi ALbanijan post. (Foto: Envato)

Nemačka ambasada u Prištini u sredu je iznova iskazala zabrinutost zbog odluke kosovskih vlasti da zabrane upotrebu dinara. Nemačka je upozorila da takve mere moraju biti deo dijaloga sa Srbijom uz evropske posrednike.

“Nemačka je, uz druge prijatelje i partnere Kosova, više puta komunicirala zabrinutost kada je reč o primeni direktive Centralne banke“, navodi se u odgovoru nemačke ambasade na upit RTV Dukađini. Članice Kvinte – Nemačka, SAD, Velika Britanija, Francuska i Italija – su još krajem januara zajednički navele da brinu zbog utricaja zabrane dinara na život Srba na Kosovu.

Uz to, “vlada Kosova treba da učestvuje u svakom sastanku dijaloga o normalizaciji na koji EU vodi,” ocenila je ambasada. „To je deo preuzete obaveze prema dijalogu i želji priključenja EU. Kosovo se više puta obavezalo na oboje i očekujemo da ostane na tom kursu“. (FoNet)

Više o ovoj temi čitajte na: