NATO 75. rođendan slavi uz pogled prema Ukrajini

NATO u Briselu svečano proslavlja 75. godina postojanja. Očekivanu demonstraciju optimizma ipak će obeležiti duboka zabrinutost zbog rastućih pretnji rata u Ukrajini.

(Foto: Wilfried Pohnke, Pixabay)

NATO danas slavi 75. godina. Jubilej obeležava u briselskom sedištu, a jedna od ceremonija biće oblačenje kultne gradske fontane, dečaka Maneken Pis, u kostim NATO.

Ministri spoljnih poslova 32 članice NATO okupiće se na dva dana oko godišnjice. 

Slavlje u Briselu prvi put sa Švedskom, crni oblaci na istoku

Očekuje se mnogo optimističnih i svečanih razgovora i izjava o snazi saveza i pridruživanju Švedske. Proslava godišnjice se ipak očigledno odvija pod senkom oblaka na horizontu, ocenjuje Radio Slobodna Evropa.

Dvodnevni sastanak dolazi oko tri meseca pre ključnog samita NATO u Vašingtonu u julu.

Priprema za julski samit i niz pitanja o Ukrajini

Lideri NATO će se tada baviti istim problemima rata u Ukrajini kojima i sada ministri. Između ostalog, kako NATO može povećati podršku Kijevu, može li i kako Ukrajina da sledi put Švedske u NATO.

Važno pitanje biće i ko će zameniti generalnog sekretara Jensa Stoltenberga. On se ove godine povči posle decenije na čelu NATO.

Ministri ove nedelje neće donositi nikakve odluke po bilo kom od tih pitanja. Neka će ipak morati da se rešavaju do samita u Vašingtonu 9-11. jula. (Fonet)