Narodna skupština Republike Srpske usvojila Protest zbog rezolucije o Srebrenici

Poslanici su raspravljali na predlog predsednika Skupštine koji je dokument usaglasio sa premijerom i predsednikom Republike Srpske, Radovanom Viškovićem i Miloradom Dodikom.

Milorad Dodik (FoNet/AP Photo/Darko Bandic)

Narodna skupština Republike Srpske danas je usvojila Protest protiv kršenja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i opšteg međunarodnog prava koji je razmatran u okviru tačke dnevnog reda „Stav NSRS o predloženoj rezoluciji o Srebrenici“.

Kako prenose mediji u Banjaluci, za dokument je glasalo svih 65 prisutnih poslanika. O toj temi poslanici su raspravljali na predlog predsednika Skupštine Nenada Stevandića koji je dokument usaglasio sa premijerom i predsednikom Republike Srpske, Radovanom Viškovićem i Miloradom Dodikom.

Predviđeno je upućivanje usvojenog dokumenta predstavnicima BiH, Srbije i Hrvatske, kao i državama svedocima Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i ostalim zemljama članicama Ujedinjenih nacija.

Dokument ima 13 tačaka, a u prvoj se navodi da Narodna skupština RS „upućuje formalni protest kao odgovor na radnje preuzete u okviru neformalne grupe država ‘međuregionalnog jezgra’ koja je Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija dostavila konačni Nacrt Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici“.

Navode se da se taj formalni protest prvenstveno se odnosi na Hrvatsku (Ugovornicu), kao i na Nemačku, Francusku, Veliku Britaniji i SAD (države svedoci), kao i druge zemlje koje su učestvovale u sponzorisanju ili kosponzorisanju Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici, procesu koji je u suprotnosti sa principima opšteg međunarodnog prava, posebno u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom i njegovim Aneksom 4.

FoNet

Pročitajte i: