Skoro 900 napada u tabloidima na kritičke medije ili novinare tokom 2023.

Najčešće su napadani mediji Junajted grupe (80 odsto slučajeva), televizija i portal N1 (225 puta), televizija, novine i portal Nova (220) i portal i novine Danas (178 puta), pokazuje analiza fondacije Slavko Ćuruvija.

Ilustrativna fotografija (Izvor: Envato)

Portali dnevnih listova Informer, Alo, Srpski telegraf (portal Republika), Večernje novosti i Kurir objavili su u 2023. godini 628 tekstova u kojima su 884 puta na meti bili kritički mediji ili novinari, ukazuje analiza Fondacije „Slavko Ćuruvija“.

Ko je najčešće napadan

Najčešće su napadani mediji Junajted grupe (80 odsto slučajeva), televizija i portal N1 (225 puta), televizija, novine i portal Nova (220) i portal i novine Danas (178 puta). Takozvani „tajkunski mediji“, koje je bivša premijerka Ana Brnabić definisala kao medije u vlasništvu Dragana Šolaka, napadnuti su 58 puta, portal Direktno.rs 21 put i nedeljnik Vreme osam puta.

Osim medijskih kuća, tabloidi su napadali i novinare, a na meti su najčešće bili direktor vesti TV Nova Slobodan Georgiev i glavni i odgovorni urednik lista Danas Dragoljub Draža Petrović, navodi se u analizi.

Četiri dominantna narativa

Analizom su uočena četiri narativa koja tabloidi koriste u izveštavanju o kritičkim medijima i novinarima: odbrana kulta ličnosti Aleksandra Vučića, demonizacija i dehumanizacija novinara, etiketiranje novinara kao izdajnika i plaćenika, i diskreditacija i širenje nepoverenja prema tim medijima. (FoNet)

Više ovoj temi čitajte i na: