Najstariji učesnik hrvatske izborne trke ima 95 godina

Iz izbora u izbore, kandidati za saborske zastupnike su sve stariji. Prosečna starost na ovim izborima je 50,7 godina i to je rekord u poslednjih deset godina

Ilustrativna fotografija (Foto: Envato)

Najstariji kandidat za poslanika u Saboru Hrvatske ima 95, a najmlađi 18 godina. Na kandidatskoj listi žena najstarija ima 87, a najmlađa 18,5 godina.

Ko je koga kandidovao

Najstarijeg kandidata predložila je koalicija Domovinski pokret, a najstarija kandidatkinja je na listi Socijalističke radničke partije Hrvatske.

Najmlađu kandidatkinju za za Sabor ima stranka Odlučnost i pravednost, a najmlađi kandidat će se za poslanički mandat boriti na listi listi stranke Ivana Pernara.

Na svim izbornim listama za parlamentarne izbore 17. aprila nalazi se ukupno 2.302 kandidata, a prema broju mesta u parlamentu za jedan mandat bori se u proseku 15,2 kandidata, navodi agencija Hina.

Muškarci su i ovoga puta zastupljeniji od žena – odnos je 58 prema 42 posto.

Kandidati sve stariji

Iz izbora u izbore, kandidati za saborske zastupnike su sve stariji.

Prosečna starost na ovim izborima je 50,7 godina i to je rekord u poslednjih deset godina. Na izborima 2015. imali su, u proseku, 44, 5 godina, godinu posle 47,4 godine, a na izborima 2020. godine 48, 6 godina.

Čak 90,6 posto kandidata starije je od 30 godina, a samo 9, 4 posto ih ima manje od 30 godina. (FoNet)