MMF sa Vučićem na kraju misije za treću reviziju stenbaja

Međunarodni monetarni fond u Beogradu završava treću reviziju dvodogišnjeg stendbaj kredita vrednog oko 2,4 milijarde evra. Na kraju, misija se sastala sa predsednikom Vučićem, koji joj je predstavio ekonomske planove zemlje.

pri kraju dvonedeljne revizije stenbaj aranžmana sa Srbijom, misija međunarodnog monetarnog fonda se sastala sa predsednikom države.

Misija međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas je privela kraju dvonedeljnu reviziju stendbaj aranžmana sa Srbijom razgovorom sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. 

Među temama su, saopštio je Vučić posle sastanka, bila i kapitalna ulaganja i finansiranje projekata u okviru programa rasta „Skok u budućnost – Srbija 2027“.

Energetika, kapitalna ulaganja, tehnološki razvoj…

Vučić je sa delegacijom koju predvodio šef misije MMF u Srbiji Donal Mekgetigen razgovarao i o jačanju energetskog sektora u interesu energetske stabilznosti zemlje.

Dalje, navodi se u saopštenju, predsednik je istakao da je Srbiji od najvećeg značaja da “nastavi sa trendom snažnog privlačenja stranih direktnih investicija … uz uporedni rad na podizanju pokazatelja ekonomske stabilnosti i reformama u sistemu javnih finansija”.

Srbija planira i investicije u oblastima napredne tehnologije i veštačke inteligencije, zelene energije i digitalizacije, dodao je Vučić.

Prema saopštenju njegovog kabineta, predstavnici misije su ocenili da Srbija nastavlja privredni rast uz povlačenje inflacije. “Rekordne devizne rezerve” su, navodi se dalje, doveli u kontekst dobrih makroekonomskih pokazatelja i otpornosti srpske ekonomije.

Treća revizija aranžmana pri kraju

MMF je treću reviziju stendbaj aranžmana vrednog oko 2,4 milijardi evra počela 14. marta.

Misija proverava makroekonomska kretanja, ekonomske izglede i rizike, kao i ključna pitanja za realizaciju dvogodišnjeg programa dogovorenog u decembru

Druga provera realizacije dogovorenog ekonomskog programa okončana je u decembru 2023. Pozitivna revizija omogućila je Srbiji povlačenje oko 400 miliona evra. (FoNet)