Meksiko prekida sve diplomatske odnose sa Ekvadorom

Zbog upada ekvadorske policije u zgradu ambasade, Meksiko planira da uloži žalbu Međunarodnom sudu pravde.

Policija u Meksiko Sitiju obezbeđuje ambasadu Ekvadora, pošto je Meksiko prekinuo veze s Ekvadorom posle upada policije u njegovu ambasadu u Kitu (Foto: FoNet / AP)

Meksiko prekida sve diplomatske odnose sa Ekvadorom, nakon što je policija upala u njihovu ambasadu u Kitu da bi uhapsila bivšeg potpredsednika Ekvadora Horhea Glasa.

Portparol meksičkog Ministarstva spoljnih poslova rekao je za CNN da će svi članovi meksičkog diplomatskog osoblja odmah napustiti Ekvador.

Ekvadorska policija upala je u noći između petka i subote u meksičku ambasadu da uhapsi Glasa, koji je tamo zatraži azil. Na snimcima se vidi kako se naoružani policajci okupljaju oko zgrade ambasade, koja se, prema diplomatskim normama, smatra zaštićenom teritorijom.

Sukob dve latinoameričke zemlje eskalirao je nakon odluke Meksika da odobri politički azil Glasu, potpredsedniku države u vreme levičarskog predsednika Rafaela Koree između 2013. i 2017. godine. Ekvadorsko pravosuđe traži Glasa zbog toga što je dva puta osuđen za korupciju, što on poriče i tvrdi da je reč o političkom progonu.

Vlada Ekvadora je potvrdila hapšenje i navela da je pravosudni sistem Ekvadora osudio Glasa na zatvorsku kaznu. U saopštenju se ističe da mu je Meksiko odobrio diplomatski azil „suprotno zakonu“. Zbog upada ekvadorske policije u zgradu ambasade, Meksiko planira da uloži žalbu Međunarodnom sudu pravde. (FoNet)