Kurti: Može isplata pomoći kosovskim Srbima, ali u evrima

Beograd može kosovskim Srbima da šalje pomoć, ali ona mora da im se isplaćuje u evrima, rekao je premijer Aljbin Kurti. On je kao dobru vest pozdravio otvaranje vrata Saveta Evrope Kosovu, isto kao i izlazak Rusije.

Aljbin Kurti (Foto: Zoran Drekalović, Fonet)

Prištinska vlada nema ništa protiv da srpska zajednica na Kosovo dobija finansijsku pomoć iz Beograda, rekao je premijer Aljbin Kurti. Ta pomoć, međutim, mora da im se isplaćuje u evrima, rekao je.

Kurti je naglasio da će njegova vlada podržati plan Centralne banke Kosova o tromesečnom planu tranzicije.

„Nema incidenata“ pri plaćanju evrom u srpskim sredinama

“Podržaćemo taj plan u meri u kojoj se to zahteva od izvršne vlasti”, rekao je. “Na dobrom smo putu i jasno je da, uprkos apokaliptičnim upozorenjima iz Beograda, incidenata na terenu praktično nema”. 

Prema njegovim rečima, plaćanje se obavlja evrom “čak i u Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku i na severu Mitrovice”, prenosi RTK.

Kurti je podsetio da postoji “više od 33.000 punktova na kojima Srbi dobijaju pomoć u evrima koju im je daje vlada Kosova”. “Nećemo zaustaviti pomoć koja im stiže iz Srbije, ali ako se pošalju u dinarima, na Kosovu ih treba konvertovati u evre”, dodao je.

Izlazak Rusije i ulazak Kosova u Savet Evrope „dobra vest“

Kosovski premijer je pozdravio preporuku Savetu Evrope da primi Kosovo u članstvo.

“To je samo prvi korak, jer sledećeg meseca se o tome glasati u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, a poslednji korak je sastanak Saveta ministara u maju”, objasnio je Kurti.

„Dobra je vest za Evropu da je u ovoj geopolitičkoj i istorijskoj eri Ruska Federacija izašla iz članstva, a Kosovo ulazi“, ocenio je Kurti. (Fonet)