Kurti: Uvek postoje različite opcije za pitanje dinara

Uredba o zabrani upotrebe dinara nije kazna za Srbe, već ozbiljan pokušaj formalizacije i legalizacije finansijskih transakcija, poručio je Kurti.

Aljbin Kurti (Foto: Zoran Drekalović, Fonet)

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da uvek postoje različite opcije za rešavanje pitanja dinara, ali da ne veruje da o njima treba razgovarati sada, jer se time šteti pregovaračkoj poziciji Kosova ako se otkrije pre vremena.

Kurti je za Radio Slobodna Evropa rekao da Priština nije prihvatila predloge koji su protivni novoj uredbi Centralne banke Kosova i ocenio da uredba o zabrani upotrebe dinara nije kažnjavanje Srba, već ozbiljan pokušaj formalizacije i legalizacije finansijskih transakcija.

Aktuelna praksa

Kosovo izdvaja budžet za Albance u Preševu, Medveđi i Bujanovcu i novčanu pomoć šalje u evrima, dok se u bankama u tim opštinama isplaćuje u dinarima, kazao je Kurti i poručio da bi se to isto moglo uraditi i u slučaju uplata iz Srbije – odnosno da se doznake koje dolaze u dinarima primaju u evrima.

Guverner CBK pisao Jorgovanki Tabaković

Kosovski premijer je rekao da je guverner CBK Ahmet Ismaili pisao guvernerki Narodne banke Srbije Jorgovanki Tabaković i da su o tome obavešteni i međunarodni partneri. Jedina opcija za rešavanje tog pitanja je da Ismaili „konačno dobije pismo odgovora“, rekao je Kurti i dodao da će brzo rešiti sve probleme koje građani Srbije mogu da imaju. (FoNet)

Pročitajte i: