Kosovski ministar: Američki Džavelin „stiže na vreme“

Kosovo je od SAD naručilo i počelo da otplaćuje protivtenkovski sistem Džavelin, rekao je kosovski ministar odbrane Ejup Maćedonci.

Kosovo je u procesu nabavke Džavelina od SAD. Isplata je počela i isporuka će biti "na vreme", rekao je ministar odbrane. (Foto: photocreo, Envato)

Kosovo je počelo da otplaćuje milionsku nabavku američkih protivtenkovskih projektila Džavelin, rekao je za KTV kosovski ministar odbrane Ejup Maćedonci. Oružje će biti isporučeno prema planu, dodao je ministar.

“U procesu smo kupovine ovih sistema. Oni će stići na vreme i biće deo inventara Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS),” rekao je Maćedonci. “Sada razgovaramo o rokovima i realizujemo prve uplate za ove sisteme”.

SAD su Kosovu najvažniji partner

On je naglasio da su SAD najvažniji partner Kosova. “Političke nesuglasice često mogu imati posledice, ali SAD su uvek bile i ostaju glavni pobornik izgradnje kapaciteta KBS. Mi smatramo da su SAD nezamenliv partner”, rekao je.

Džavelin – koplje na engleskom – je napredno samonavodeće protivtenkovsko oružje. Američke oružane snage ga imaju od 1996. Operateru je dovoljno da identifikuje metu i ispali projektil, koji je potom sam prati. Nove verzije imaju domet oko 2.500 metara. (Fonet, Kompas)