Kosovo postaje pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO 

„Ova odluka biće formalizovana glasanjem u Parlamentarnoj skupštini NATO na prolećnom zasedanju, koje će biti održano 27. maja u Sofiji“, kaže šef delegacije kosovske skupštine u Parlamentarnoj skupštini NATO

Srpska lista obećava da Srbi neće učestvovati u kosovskom "lažnom popisu". (Foto: Envato)

Stalni odbor Parlamentarne skupštine NATO odlučio je da Skupštinu Kosova unapredi iz parlamentarnog posmatrača u pridruženog člana, kazao je danas kosovski ministar odbrane Ejup Maćedonci.

Kako je istakao, reč je o velikom koraku napred za bezbednost i prosperitet Kosova i regiona, preneo je Kossev.

„Članstva u NATO i EU su od suštinskog značaja za svaku demokratsku zemlju“, naveo je Maćedonci u objavi na društvenoj mreži „Iks“.

Najviši nivo prisustva

Prethodno se oglasio i šef delegacije kosovske skupštine u Parlamentarnoj skupštini NATO Driton Hiseni, navodeći da je sada Kosovo dobilo najviši nivo prisustva, s obzirom na to da nije članica NATO.

„Kosovo je dugi niz godina imalo status člana posmatrača. Ova odluka biće formalizovana glasanjem u Parlamentarnoj skupštini NATO na prolećnom zasedanju, koje će biti održano 27. maja u Sofiji“, naveo je Hiseni.

Veće učešće u odlukama

Dodao je da će sa povećanjem nivoa zastupljenosti u Skupštini NATO, delegacija Prištine biti proširena i imaće veće učešće u odlukama Skupštine. „Imaćemo pravo da se obraćamo amandmanima i komentarima za svaki proces i dokument koji obrađuje Skupština, što je ranije moralo da se radi preko delegacija drugih zemalja, uglavnom Albanije“, naveo je Hiseni. (FoNet)