Kosovski sud Milenkoviću potvrdio optužnicu za ratni zločin

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je optužnicu protiv Dragiše Milenkovića, optuženog za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Švedska razume zabrinutost Prištine zbog Zajednice srpskih opština, ali paralele nema, ocenio je ambasador te zemlje na Kosovu.(Foto: Kompas)

Advokat odbrane Dejan Vasić je prethodno zatražio odbacivanje optužnice, tvrdeći da je istraga koju je sprovelo Specijalno tužilaštvo nezakonita.

Vasić je naveo da Milenkovićeva odbrana nikada nije bila pozivana kada je reč o sprovođenju istražnih radnji policije i saslušanja svedoka, prenosi Radio-televizija Srbije prištinske medije.

Dragiša Milenković iz Kišnice kod Gračanice se na prvom ročištu, 10. januara, izjasnio da nije kriv za ratne zločine, ali se izjasnio krivim za nedozvoljeno držanje oružja.

Vasić je u zahtevu za odbacivanje optužnice naveo da osnovana sumnja neophodna za optužbu nije u dovoljnoj meri dokazana, kao i da su dokazi Tužilaštva nezakoniti.

Optužnica Specijalnog tužilaštva od 26. decembra 2023. Milenkovića tereti da je u periodu ratnih dejstava na Kosovu 1998-99. u Prištini i Lipljanu, u saizvršilaštvu sa drugim zatvorskim službenicima „sistematski maltretirao zatvorenike Albance”.

Navodno ih je, sa Ljubomirom Čimburovićem, bivšim direktorom Okružnog zatvora u Prištini, Predragom Bradićem i Milivojem Ivićem, bivšim zatvorskim čuvarom, “mučio raznim alatima, poput  gumenih štapova, metalnih šipki, električnih kablova, vodovodnim cevima i udarao ih nogama i rukama sve do prebijanja, nanošenja telesnih povreda“.

Milenković je jedan od devetorice, uglavnom Srba, koje je policija prošle godine uhapsila na Kosovu.

Tada su uhapšeni i Zlatan Arsić, Žarko Zarić, Momir Pantić, Ilija Elezović, Dragan Milović, Zoran Kostić, Miloš Pljesković i Šaćir Ljutvija.

Tokom prošle godine Tužilaštvo u Prištini podiglo je 15 optužnica za krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Fonet