Kosovo zabranilo unos pozorišne opreme za predstavu „Knjiga o Milutinu“ Zvezdara Teatra

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su prištinske vlasti danas zabranile da pozorišna oprema neophodna za izvođenje predstave “Knjiga o Milutinu” Zvezdara Teatra bude prevezena na Kosovo, čime je onemogućeno da ta predstava, u kojoj glumi Nenad Jezdić, bude izvedena u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću.

Foto: Zvezdara Teatar/Nikola Vukelić

Kako se navodi u saopštenju, Jezdić je večeras trebalo da izvede 202. put predstavu “Knjiga o Milutinu”, u Kulturnom centru u Kosovskoj Mitrovici, a sutra uveče u Leposaviću, međutim, oprema i njegovi saradnici zaustavljeni su na administrativnom prelazu Jarinju, iako su imali svu neophodnu prateću dokumentaciju i specifikaciju opreme.

„Posle zabrane patrijarhu Porfiriju da poseti svoju duhovnu kuću, Pećku Patrijaršiju, zabrane i ukidanja upotrebe srpskog dinara na KiM, Kurti sada želi da Srbima ukine i kulturne događaje i time praktično ukine život Srbima na Kosovu u Metohiju, kao što je u više navrata branio i ukidao sportske događaje, skidao srpsku trobojku, branio vakcinaciju i stopirao dopremanje srpske robe u pokrajinu“, navode iz Kancelarije.

U saopštenju se ističe i da izvođenje pozorišne predstave nema nikakve veze za politikom.

„Ali Kurti u svom suludom planu napada i proterivanja svega srpskog sa prostora KiM, ne preza ni od čega i obračunava se čak i sa kulturnim događajima“, dodaju iz Kancelarije za KiM.

FoNet