Kurti: Vlada Kosova naložila vraćanje zemljišta Visokim Dečanima

Kosovska vlada je naložila katastru da manastiru Visoki Dečani vrati zemljište. Zašto prištinske vlasti odluku iz 2016. guraju tek danas?

Aljbin Kurti (Foto: Zoran Drekalović, Fonet) Kosovski premijer je izgleda odlučio da prelomi skoro četvrt veka dugo natezanje oko zemljišta manastira Visoki Dečani. Kaže da je naredio knjiženje na manastir, osam godina posle iste sudske presude. (Foto: Zoran Drekalović, Fonet)

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je danas da je njegova vlada Katastarskoj agenciji naložila da primeni odluku Ustavnog suda i vrati manastiru Visoki Dečani zemlju, javlja Kosovo onlajn.

Realizacija odluke Kosovu otvara brojne mogućnosti, rekao je Kurti na sednici vlade „Da bismo ostvarili mnogo veći cilj koji dugujemo državi i koji otvara neviđene mogućnosti, moramo oprezno i odgovorno napraviti korak napred, kao nezavisna i suverena država“, rekao je. „Zbog toga smo danas rekli Katastarskoj agenciji da sprovede odluku Ustavnog suda“.

Odluka o manastirskom zemljištu na čekanju od 2016.

Odluka Ustavnog suda Kosova o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani iz 2016. još nije realizovana. Kosovo se zbog toga više puta našlo pod kritikom međunarodne zajednice. Vlada Kosova je nalog agenciji izdala u danu kada je izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u poseti Prištini.

Eskobar pozdravio „tešku“ odluku

Eskobar je, posle sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, odluku o uknjižavanju zemljišta manastiru Visoki Dečani kao „veoma tešku“. „Želim da napomenem koliko je današnja odluka važna za manastir. Bila je to teška, ali neophodna odluka i zahvaljujemo se institucijama na saradnji”, rekao je američki izaslanik.

Eskobar će sa predstavnicima kosovskih vlasti razgovarati i o uredbi Centralne banke Kosova o ukidanju dinara, i posustalom dijalogu sa Srbijom. Potonje uključuje formiranje zajednice opština sa srpskom većinom. (FoNet)

Više o ovoj temi čitajte na: