Skupština Srbije konstitutivnu sednicu nastavlja u utorak

Za funkciju predsednika Skupštine predložena je dosadašnja premijerka i potpredsednica Srpske napredne stranke Ana Brnabić.

Nastavak Prve sednice Skupštine Srbije u 14. sazivu. Poslanici opozicije sa Oskarima. (Foto: FoNet / Aleksandar Barda)

Skupština Srbije konstitutivnu sednicu i raspravu o izboru predsednika parlamenta nastavlja u utorak u 10 sati.

Za predsednicu parlamenta predložena je Ana Brnabić, ispred Srpske napredne stranke. Podršku su joj najavili, između ostalih, Savez vojvođanskih Mađara i Jedinstvena Srbija.

Opozicija sa Oskarom za Vučića

Poslanici koalicije „Srbija protiv nasilja“ (SNP) doneli su danas na nastavak konstitutivne sednice Skupštine Srbije replike statue Oskara, na kojima je bilo napisano ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Poslanici SNP su na početku sednice ustali sa svojih mesta držeći u rukama statue i Poslovnik o radu Skupštine.

Time su aludirali su na informacije o komunikaciji na aplikaciji Skaj u kojoj je učestvovao Darko Šarić, a u kojoj su akteri imali kodna imena.

Prema policijskim dokumentima koje je objavio KRIK, Šariću su pomagali Nebojša Stefanović sa kodnim imenom „Edo“ i načelnik BIA Marko Parezanović, sa kodnim imenom „Markus“, a naredbe su dobijali od čoveka čije je kodno ime bilo „Oskar“.

Deo javnosti veruje da je Oskar kodno ime za Vučića, što je on demantovao.

Ko će biti potpredsednici

Na konstituvnoj sednici treba da budu izabrani predsednik i potpredsednik parlamenta, imenovani generalnog sekretar, članovi radnih tela i stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Prema najavama predsednika Skupštine Srbije u prošlom sazivu Vladimira Orlića, na konsultacijama koje su održane prošle nedelje, dva potpredsednika parlamenta biće iz SNS, po jedan iz manjinskih nacionalnih zajednica – Mađara i Bošnjaka, jedan iz SPS i jedan predstavnik opozicione liste „Mi – glas iz naroda“.

Konsultacijama nisu prisustvovale liste Srbija protiv nasilja, koalicije NADA i manjinske Stranke demokratske akcije iz Sandžaka.

Nacisti, neonacisti i siledžije

Sednicu su obeležile teške uvrede predstavnika SNS na račun opozicije. Brnabićeva je političke protivnike opisala kao „siledžije“, optuživši SNP za priznavanje nezavisnosti Kosova.

Predsednik poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov je otišao još dalje i opoziciju opisao kao „naciste i neonaciste“. (FoNet)

Više o ovoj temi čitajte na:

https://vreme.com/vesti/nastavak-konstitutivne-sednice-skupstine-srbije-u-ponedeljak/