Koga Moskva krivi: Islamiste, Amerikance, Britance i Ukrajince

Dva zaokreta u jednom danu – prvo se Putin okrenuo od „ukrajinskjog traga“ i optužio islamsite, koji su ionako preuzeli odgovornost. Par sati kasnije, šef FSB je prst upro u Vašington, London i Kijev

Koga sve Kremlj krivi za teroristički napad od petka. Sada su u viziru, osim islamista, i Vašington, London i Kijev. (Foto: Evgeni Tcherkasski, Pixabay)

Kremlj je dva puta u jednom danu promenio, odnosno proširio optužnicu za teroristički napad koji se dogodio u Moskvi prošle nedelje. Direktor ruske službe bezbednosti FSB Aleksandar Bortnikov danas je optužio SAD, Veliku Britaniju i Ukrajinu da stoje iza terorističkog napada u Moskvi, javila je državna novinska agencija TASS, a preneo Rojters.

Nekoliko sati ranije, predsednik Vladimir Putin je, barem naizgled, promenio stav. Umesto upiranja prstom ka Ukrajini, za masakr je optužio islamske funamentaliste. Doduše, Islamska država je već uveliko sama preuzela odgovornost.

Masakr, bekstvo i hapšenje

Četvorica napadača su u petak uveče upali u jednu moskovsku dvoranu i osuli vatru iz automatskog oružja na ljude. Zgradu su potom zapalili i pobegli.

Ruska policija je narednog dana uhapsila četvoricu osumnjičenih i odredila im pritvor. Sva četvorica su navodno priznala krivicu. Na njima su, međutim, bili vidljivi tragovi batinanja i mučenja.

Putin izgubio „ukrajinski trag“? Ili je „otkrio naredbodavce“?

Putin je u svom zaokretu ranije danas rekao da ruske vlasti znaju “da je to zločin radikalnih islamista, sa čijom ideologijom se vekovima bori i sam islamski svet”.

“Sada znamo ko je počinio ovaj kriminalni čin protiv Rusije i njenog naroda. Sada ćemo saznati ko je to naredio”, dodao je.

Raste broj žrtava

U međuvremenu, broj žrtava terorista je porastao na 139. Identifikovano je njih 75, uz 182 ranjenih, devetoro je kritično.

Ukrajina: Demonstracija kolektivne neadekvatnosti

Ukrajina je odbacila optužbe o umešanosti u napad. Mihajlo Podoljak, savetnik u kabinetu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, nove optužbe je dočekao ocenom: “Ponovo. Ovo je sada hronično”.

“Postoje neoborive činjenice, normalno (u raznim zemljama) razumevanje uzroka i posledica, potpuna neverica čak i u neutralnim državama u ‘ukrajinski trag ka terorističkom napadu’”, objavio je Podoljak na Iksu

Uprkos tome, nastavio je, “laži zvanično širi … ‘šef FSB’ Bortnikov. Čemu takva demonstracija kolektivne neadekvatnosti?” (Kompas)