Šapić: Raspisivanje novih beogradskih izbora u narednih sedam, osam dana

Izbori bi tako mogli da se održe od 12. marta najranije za 45 dana, a najkasnije za dva meseca.

Lokalni izubori u Srbiji su u nedelju, a danas u ponoć počinje izborna tišina. (Foto: Envato)

Predsednik Privremenog organa grada Beograda i potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Šapić rekao je danas da očekuje raspisivanje novih izbora u gradu u narednih sedam, osam dana, pošto se izabere predsednik Skupštine Srbije koji ih raspisuje.

Poslednji rok da se raspišu izbori za odbornike Skupštine Beograda 3. april i da je gotovo nemoguće da izbori za gradske odbornike i odbornike beogradskih opština budu održani istovremeno, izjavio je za RTS predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić.

Rok od mesec dana za raspisivanje beogradskih izbora teče od ponedeljka.

Po Zakonu o lokalnoj samoupravi to bi trebalo da uradi predsednik Skupštine Srbije, ali – on još nije izabran.

Kako navodi RTS, očekuje se da će se to dogoditi na sledećoj konstitutivnoj sednici republičkog parlamenta, koja je zakazana za naredni utorak, 12. mart.

Prvo što bi predsednik mogao da uradi istog ili sledećeg dana jeste da raspiše izbore za Skupštinu grada Beograda.

Izbori bi tako mogli da se održe od 12. marta najranije za 45 dana, a najkasnije za dva meseca.

„Zakonom predviđen rok je mesec dana da se raspišu izbori. Dakle, poslednji rok da se raspišu izbori je 3. april 2024. godine. Ako se ide na najkraći rok, ja zaista ne znam kada će to biti, to bi onda mogao da bude neki 28. april, a maksimalni rok, ukoliko raspiše 13. aprila, jeste 13. jun“, rekao je Lukić.

Kako u junu ističu mandati odbornika u beogradskim opštinama, nameće se pitanje da li će istog dana kada i gradski biti održani i redovni opštinski izbori.

„Za lokalne organe vlasti na teritoriji grada Beograda, odnosno za gradske opštine, otprilike rokovi da se održe izbori su krajem juna, početkom jula. A ovde smo videli da su rokovi malo raniji, tako da gotovo je sigurno nemoguće da budu sprovedeni zajedno izbori za lokalne organe vlasti u gradu Beogradu i za gradske opštine“, naveo je Lukić.

On je dodao da je privremeni organ koji postoji, koji će nastaviti da radi, potpuno vlasan da raspiše i te lokalne izbore za izbor odbornika gradskih opština, odnosno njihove skupštine.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, dok se ne izaberu organi vlasti u Beogradu, gradom će upravljati i dalje Privremeni organ koji ima nadležnosti gradonačelnika, Gradskog veća i Skupštine grada.

Što se tiče novih izbora u Beogradu, čim se raspišu, Gradska izborna komisija dužna je da u roku od tri dana obezbedi obrasce za kandidovanje, kako bi izborne liste imale 20 dana do održavanja izbora. (FoNet)

Više o ovoj temi čitajte na: