Iranski udar na Izrael otvara vrata neistražene, opasne teritorije

Iran je sinoć prvi put direktno napao Izrael. Poslao je 200-300 dronova i raketa i posle saopštio da je to bilo to. Izrael je sa saveznicima uhvatio praktično sve projektile i zatražio da UN osude Teheran. Sinoćni napad je otvorio vrata neistražene, strašne teritorije. Hoće li sada neko sada zakoračiti na tu stranu?

Netanjahu telefonira sa Bajdenom. Amerikanci čvrsto obećavaju vojnu podršku, ali ne za vojni odgovor Izraela Iranu za napad koji je u tom trenutku još bio u toku. (Foto: Screenosht, Benjamin Netanjahu na Iksu)

Iran je u napadu na Izrael u noći između subote i nedelje poslao više od 200 dronova i raketa.

Izralske odbrambene snage (IDF) su saopštile da su zajedno sa strateškim saveznicima presrele ogromnu većinu projektila, zapravo 99 odsto njih. 

“Identifikovano je malo pogodaka (na zemlji), uključujući bazu IDF u južnom Izraelu uz manju štetu”, navela je armija.

U obaranju iranskih projektila učestvovale su i američke i britanske vojne snage u regionu, javio je Tajms of Izrael.

Nekih pet sati posle oglašavanja uzbune u celom Izraelu, armija je građanima saopštila da više nema potrebe da budu u skloništima ili spremni da se sklone.

Zašto napad?

Iran je saopštio da je napad “odgovor na teroristički napad izraelskog režima 1. aprila … na iransku diplomatsku misiju u Damasku”.

Izrael je tog dana raketirao iranski konzulat i ubio sedmoricu pripadnika iranske Revolucionarne garde, uključujuću dvojicu generala.

Tel Aviv nije ni potvrdio, niti negirao da je izveo taj napad.

Šta sada?

Izraelski ambasador pri Ujedinjenim nacijama je zatražio da Savet bezbednosti hitno osudi iranski napad, javio je Rojters.

Iranska misija pri UN je, pak, upozorila da “ako Izrael ponovo pogreši, odgovor će biti mnogo snažniji”, a Sjedinjenim američkim državama pooručio “da se drže podalje”.

Što se Irana tiče, odmazda za Damask je “okončana”.

Amerikanci stoje uz Izrael, ali ne žele sukob sa Iranom

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin je rekao da SAD ne traže sukob sa Iranom. 

On je, međutim, naglasio da američke oružane snage neće oklevati da zaštite sebe i podrže Izrael u odbrani.

Istovremeno, administracija predsednika Džoa Bajdena je Izraelu stavila do znanja da neće podržati ni eventualni udar IDF na Iran.

Prvi direktan udarac u neprijateljstvu Irana i Izraela otvorio vrata neistražene teritorije

Prvi direktni napad Irana na Izrael gurnuo je već gorući region na prag neistražene teritorije.

Bliski istok je dramatično napet od upada Hamasovih terorista u Izrael 7. oktobra i potonjeg vojnog odgovora Izraela u pojasu Gaze.

Izrael je intervencijom u Gazi izazvao dovoljno patnje palestinskog stanovništva da izazove duboku nelagodu i najtvrđih saveznika.

U sukob su se umešale i islamističke milicije, od Libana do Jemena.

Ključna pretnja sinoćnog napada je eskalacija u direktan sukob Irana, regionalnim saveznicima, sa Izraelom i SAD.

Naime, Izrael i Iran su do sada svoje duboko neprijateljstvo iskaljivali indirektnim udarcima po metama u trećim zemljama. (Kompas)