Indonezija premešta prestonicu – iz Džakarte u Nusantaru

Megalopolis Džakarta uskoro više neće biti politički centar Indonezije, ali ostaće privredni. Preseljenje državne administracije u Nusantaru, koja još niče u džungli ostrva Borneo, projekat je predsednika Džoka Vidodoa.

Indonezija selidbom državne administracije u Nusarantu, grad koji još niče u džunglama Bornea, želi da rastereti pretrpanu Džakartu i da razudi razvoj u državi-arhipelagu. (Foto: Fuzz, Pixabay)

Indonežanski parlament je danas definisao poseban status Džakarte, koja ostaje ekonomski centar države. Politički centar se, pak, seli u Nusantaru, grad u izgradnji na ostrvu Borneo.

Nusantara niče u džunglama istočnog Kalimantana, u poduhvatu vrednom 32 milijarde dolara, javlja Rojters.

Rasterećenje pretrpane Džakarte i razuđivanje razvoja

Projekat je 2017. pokrenuo odlazeći predsednik Džoko Vidodo sa idejom da rastereti zagušenu i razudi bogatstvo i razvoj u Indoneziji – državi koja se prostire na 17.508 ostrva.

Ministar unutrašnjih poslova Tito Karnavian je posle rasprave u parlamentu ocenio da da Džakarta i posle preseljenja političkog centra u Nusantaru ipak treba dalje da se razvija u utakmici sa drugim „gradovima svetske klase“.

Džakarta „zadržava pečat posebnog grada“

„Džakarta mora imati pečat posebnog grada i kada ne bude glavni grad“, rekao je.

Indonezija je izgradnju Nusantare počela u julu 2022. Inauguracija je planirana za nacionalni dan nezavisnosti, 17. avgusta ove godine, a početak preseljenja administracije u oktobru.  (Fonet)