Drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj: Prve projekcije rezultata daju prednost levici

Francuzi biraju između krajnje desnog Nacionalnog okupljanja i potencijalnog saveza levog Novog narodnog fronta i republikanske koalicije predsednika Emanuela Makrona „Zajedno“.

Francuska glasa u drugom krugu parlamentarnih izbora između nikad jačeg i krajnje desnog Nacionalnog okupljanja (RN) i potencijalnog saveza levog Novog narodnog fronta i republikanske koalicije "Zajedno", 7. jul 2024. (Foto: FoNet / AP)

Po zatvaranju biračkih mesta u drugom krugu vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj objavljene je više izlaznih anketa i sve daju različite podatke, tako da se ne može sa sigrnošću reći ko je pobednik, prenosi BBC.

Šta kažu ankete

U anketi koju su objavili Francuska Televizija i Radio Frans navodi se da je pobedila levičarska koalicija Novi narodni front, koja će imati između 170 i 190 poslanika.

Još veće iznenađenje je drugo mesto koalicije Emanuela Makrona „Zajedno“, koja bi imala između 150 i 170 mandata, dok je Nacionalnjo okupljanje treće sa 135 do 155 mandata.

Druge dve ankete, uključujući najveći francuski privatni kanal TF1 i RTL/M6, pokazuju da je Nacionalno okupljanje na drugom mestu, dok je u četvrtoj anketi najviše mandata osvojilo Nacionalno okupljanje.

Čini se da je jedino izvesno da niko neće imati većinu u narednom sazivu Nacionalne skupštine.

Najveći odziv birača od 1981. godine

U drugom krugu vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj do 17 časova glasalo je 59,7 odsto birača, što je 0,3 odsto više nego u prvom krugu, a čak 20 odsto više nego u drugom krugu izbora održanih pre dve godine.

U 12 časova izlaznost je bila 26,63 odsto, što je 0,7 odsto više nego pre sedam dana u prvom krugu. Današnja izlaznost je najveći odziv birača u drugom krugu parlamentarnih izbora od 1981. godine.

Za apsolutnu većinu u Donjem domu Nacionalne skupštine, koji ima 577 mesta, neophodno je dobiti 289 poslanika.

Pravo glasa ima 49,5 miliona Francuza.

FoNet

Pročitajte i: